U trendu

Zastupnica u parlamentu pokazala tange iz jednog poražavajućeg razloga (video)

Irska zastupnica Rut Kopinger (Ruth Coppinger) u utorak je usred zasedanja parlamenta iz rukava izvukla čipkaste tange, javlja BBC. Tim činom želela je zastupnicima u parlamentu da ukaže na gorući problem u Irskoj – prebacivanje krivice na žrtve silovanja.

Naime, pre desetak dana 27-godišnjak je oslobođen optužbe za silovanje 17-godišnjakinje, a oslobađajuća presuda je doneta nakon što je advokatica optuženog poroti pokazala donje rublje žrtve.

– Pogledajte kako je samo bila obučena. Nosila je čipkaste tange – objasnila je advokatica Elizabet Okonel.

Kopinger je stoga u parlament donela tange sa čipkastim porubom i pokazala ih kolegama zastupnicima.

– Neprijatno je ovde pred svima vama pokazivati tange, zar ne? Sada zamislite kako se oseća žrtva silovanja kada se pred celom sudnicom pokazuje njeno donje rublje – naglasila je Kopinger.

Optuženi je na sudu tvrdio da je 17-godišnjakinja dobrovoljno pristala na seksualni odnos s njim. Objasnio je da se s njom šetao po gradu, da su se najpre ljubili, a onda imali odnos na blatnjavoj gradskoj ulici, piše Ajriš Egzaminer.

Nakon što su detalji sa suđenja procurili u javnost, odmah je reagovala Nolin Blekvel, upravnica centra za žrtve silovanja u Dablinu.

Nije direktno kritikovala oslobađajuću presudu suda, već je pozvala na reformu zakonskog sistema koji unutar sudnice dozvoljava retoriku prebacivanja krivice na žrtvu silovanja.

Irska javnost zgrožena je ovakvim ponašanjem u sudnici i omalovažavanjem žrtve. Mnoge Irkinje ubrzo su na društvenim mrežama objavile fotografije svojeg donjeg veša u znak protesta protiv takvog ponašanja u sudnici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar