Zatvorena birališta, izlazne ankete: Tomašević vodi u Zagrebu

ZAGREB – U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena biračka mešta na lokalnim izborima, a prve izlazne ankete pokazuju da je Tomislav Tomašević iz platforme leve orijentacije „Možemo“ dobio 48,6 odsto glasova za gradonačelnika Zagreba.

Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, koja je nakon smrti Milana Bandića vršila dužnost zagrebačkog gradonačelnika, dobila je 11,5 odsto, a lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvojio je 11,4 odsto glasova, pokazju rezultati anketa koje je za televizijske kuće sprovela agencija Ipsos Puls, prenosi Index.hr.

U Splitu u drugi krug verojatno idu Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, sa osvojenih 27,4 odsto glasova, i Vice Mihanović iz HDZ-a s 23,4 odsto glasova.

Aktualni zamenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HŠ) vodi u Rijeci sa osvojenih 29,9 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac s osvojenih 16,3 odsto.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 41,4 posto, a sledi nezavisni Berislav Mlinarević, uz podršku desničarskih Domovinskog pokreta i Mosta s 19,2 odsto.

Na izborima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Građani Hrvatske birali su opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Potpredsednica Državne izborne komisije Ana Lovrin rekla je za HTV da je izlaznost do 16.30 bila 35,54 odšto, što je otprilike 0,40 odsto više nego 2017. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.