U trendu

Zaustavimo ludilo: Bes i neverica posle predloga o „modernoj“ obnovi Notr Dama (foto)

Mogućnost da katedrala Notr Dam dobije novi, moderniji izgled, izazvala je bes širom Francuske i sveta, prenosti RT.
„Zaustavimo ovo ludilo: Moramo da pokažemo apsolutno poštovanje“, rekao je Žordan Bardela, francuski političar, a ideju je kritikovala i Marin Lepen.

Oštra kritika stiže i sa društvenih mreža, a bes je izazvala izjava francuskog predsednika Makrona, koji je rekao da bi element moderne arhitekture mogao da bude deo obnove arhitekture.

Donacije za obnovu Notr Dama dosegle su više od 700 miliona evra.

Premijer Uduar Filip najavio je međunarodni arhitektonski konkurs za novi toranj čuvene katedrale, a odmah su se povele debate oko toga da li bi toranj trebalo da bude replika starog ili ne.

Benžamen Muton, nekadašnji glavni arhitekta Notr Dama, kaže da je besmisleno praviti identičnu kopiju originalnog rešenja, s obzirom na to da je građevina tokom vekova često menjana i pregrađivana.

S druge strane, moramo da obnovimo poznatu siluetu katedrale i da izgradimo toranj. Za mene je to neophodno.

Rekonstrukcijom katedrale Notr Dam mora da se zaštiti njena univerzalna vrednost, ali to ne znači da treba da izgleda isto kao i ranije, rekli su predstavnici Uneska koji su se sastali sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.

Predstavnici Uneska rekli su da su spremni da pomognu u obnovi Notr Dama, posebno pružanjem tehničke ekspertize, navodi se u saopštenju kabineta francuskog predsednika, prenosi AP.

Generalna direktorka Uneska Odri Azuli izjavila je da se mora poštovati „integritet i autentičnost“ katedrale jer je ona deo svetske kulturne baštine, ali to ne znači da mora da ostane nepromenjena.

Unesko formalno priznaje da je pravo svake generacije da učestvuje u nasleđu čovečanstva „u koje su uključene promene nastale prirodnim i istorijskim procesima i novim mogućnostima koje nude tehnologije koje se razvijaju“.

Iz pariske vatrogasne brigade rečeno je da je katedrala Notr Dam sada sigurna i da će je vatrogasci večeras napustiti.

Ne postoji više rizik da zidovi padnu sa građevine, rekao je potpukovnik Gabrijel Plus i dodao je da su vatrogasci uspeli da ohlade zidove katedrale i uklone ostatke koji su prilikom požara pali sa krova u katedralu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar