U trendu

Završena procena EpiVak korona i 2. faza za Sputnjik lajt

MOSKVA – Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško potvrdio je da je završena stručna procena primene kod starijih ljudi vakcine „EpiVak korona“ koju je razvio Državni naučni centar „Vektor“, kao i druga faza kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik lajt“, prenosi TAS S.

„Završena je druga faza kliničkih ispitivanja za ‘Sputnjik lajt’ i sada se ona šalju na stručnu procenu. Završena je i procena vakcine ‘EpiVak korona’ koju je proizveo centar ‘Vektor’ za osobe starije od 60 godina“, potvrdio je ministar na konferenciji za štampu.

TAS S prenosi da je rusko Ministarstvo zdravlja izdalo 16. novembra dozvolu za klinička ispitivanja vakcine „EpiVak korona“ na 150 dobrovoljaca starijih od 60 godina, a dozvola za ispitivanja 3.000 dobrovoljaca starijih od 18 godina izdata je 18. novembra.

Ministarstvo zdravlja je takođe u januaru izdalo dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik lajt“, koja je prva komponenta vakcine „Sputnjik V“ i koja, prema rečima direktora Centra „Gamaleja“ Aleksadra Gincburga, pruža zaštitu u trajanju od četiri ili pet meseci i smanjuje mogućnost da osoba oboli od teškog oblika kovid-19, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.