U trendu

Završena rasprava o izmenama Zakona o veroispovesti

PODGORICA – Skupština Crne Gore završila je veceras raspravu o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti, nakon čega je nastavila rad.

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić kazao je da je rasprava o izmenama Zakona trajala 365 dana i da su građani gotovo referendumski tražili izmene, prenele su Vijesti.

„Svi ste učestvovali u tome, čak se desilo da se verski poglavari tradicionalne i najbrojnije crkve dali svoje živote da bi odbranili svetinje i prava svoje crkve i vernika, ali i prava vernika drugih veroispovesti i prava svih građana kojima je pravo svojine garancija za ekonomsku i svaku drugu nezavisnost“, kazao je Leposavić.

Član Zakonodavnog odbora Marko Kovačević je najavio da će se večeras glasati o izmenama ovog zakona.

Predsednik Kluba poslanika Demokratskog fronta Slaven Radunović je saopštio da će njihovi poslanici glasati za izmene Zakona o slobodi veroispovijesti.

Poslanica GP URA Božena Jelušić je kazala da pravoslana crkva u Crnoj Gori danas ne može da pomiri svoje vernike zbog ulaska politike na velika vrata.

Za izmene Zakona su glasali svi poslanici vlasti, prenose Vijesti.

Skupština Crne Gore je nastavila u ponedeljak uveče rad nakon što je verifikovala mandat poslanici Suadi Zoronjić.

U plenarnoj sali su i premijer Zdravko Krivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je u nastavku sednice optužio Državnu izbornu komisiju (DIK) za opstrukciju jer je odbila da verifikuje mandat poslanici Građanskog pokreta URA Suadi Zoronjić, ali je onda Bečić saopštio da postoje svi zakonski uslovi da Skupština verifikuje mandat poslanici, što je potom i konstatovao.

On je kazao da je pokušaj opstrukcije DIK-a nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svetskog parlamentarizma ne pamti.

Bečić je naveo da je DIK obavestila da nije u mogućnosti da dostavi izveštaj o verifikaciji mandata jer nije dobio potreban broj glasova članova DIK.

Podsetio je na član 104 Zakona o izboru poslanika i odbornika, prema kojem, ako poslanik podnese ostavku, mandat dobija sljedeći na izbornoj listi.

„Suada Zoronjić je dostavila izjavu o prihvatanja mandata tako da Skupština konstatuje da Suadi Zoronjić započinje mandat u skladu sa članom 104 Zakona o izboru poslanika i odbornika“, kazao je Bečić.

Time je Skupština dobila kvorum za utvrđivanje dnevnog reda.

Skupština je večeras nastavila rad nakon višesatne pauze.

Pauza je data oko 16 sati i 30 minuta da bi Državna izborna komisija (DIK) verifikovala mandat Suadi Zoronjić koja je izabrana sa liste „Crno na bijelo“, nakon što je ostavku podneo Filip Adžić.

DIK je, međutim, odbila da verifikuje mandat Zoronjićevoj.

Pet članova DIK izjasnilo se negativno, četvoro pozitivno, dok je predsednik Aleksa Ivanović bio uzdržan.

Do sada nije bilo primera da je ta institucija odbila da potvrdi mandat poslaniku, navode Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.