U trendu

Zbog Bregzita, Oksford i Kembridž gube novac, stručnjake i studente

LONDON – Prestižni britanski univerziteti Oksford i Kembridž, koji su ranije dobijali milione evra godišnje iz evropskih fondova sada imaju probleme sa finansiranjem, a napuštaju ih stručnjaci i studenti iz Evrope.

Najnoviji podaci Evropske komisije pokazuju da Kembridž, koji je ranije od evropskog fonda Horajzon Jurop 2020 prihodovao 483 miliona evra za sedam godina, za dve godine novog programa Horajzon nije dobio ni evro.

Oksford, koji je ranije od programa Horajzon prihodovao 523 milona evra, je za dve godine dobio iz novog programa Horajzon samo dva miliona evra, prenosi Gardijan.

Pridruženo članstvo Velike Britanije u evropskom programu Horajzon Jurop je principijalno bilo dogovoreno tokom trgovinskih pregovora o Bregzitu 2020. godine, ali nije ratifikovano zato što Velika Britanija nije sprovela Protokol o Severnoj Irskoj.

Profesor visokog obrazovanja na Oksfordu Sajmon Margison je označio Bregzit za „istorijsku grešku ogromnih razmera“ i naveo da su najnoviji podaci o Oksfordu i Kembridžu „veoma zabrinjavajući.“

Margison je dodao da se ne radi samo o novcu, već i o tome da Velika Britanija postaje manje atraktivna za vrhunske evropske istraživače i studente.

Profesorka arheologije koja se specijalizuje na Srednji istok Augusta Mekmahon je u avgustu napustila Kembridž posle 26 godina i vratila se na Univerzitet u Čikagu, navodeći kao jedan od glavnih razloga „nesigurnost posle Bregzita.“

Profesor Pol Faroa, koji se bavi istraživanjem geneteske epidemiologije raka dojke i jajnika, je krajem prošle godine napustio Kembridž nakon 26 godina i sada radi u Los Anđelesu.

Broj studenata iz zemalja EU koji studiraju na britanskim univerzitetima se posle Bregzita smanjio za više od 50 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar