U trendu

Zbog defilea pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Prvi put ove godine Dan Republike Srpske biće obeležen svečanim defileom u Istočnom Sarajevu, što je izazvalo burne reakcije bošnjačkih udruženja, a najavljeni protesti udruženja „zelenih beretki“ je ipak otkazan.

U svečanom defileu učestvovaće 2.500 pripadnika MUP-a Republike Srpske. Zbog ove manifestacije pojačano je prisustvo policije MUP-a sajrajevskog kantona, preneli su sarajevski mediji.

Povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom Stefanu, Sveta arhijerejska liturgija služena je jutros u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu večeras će povodom Dana Republike Srpske biti upriličen vatromet i koncert Policijskog orkestra MUP Republike Srpske.

Republika Srpska nastala je pre početka građanskog rata u BiH, 9. januara 1992. godine, pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju.

Dan Republike Srpske obeležen je juče u Banjaluci, gde je u Kulturnom centru Banski dvor u održana Svečana akademija i upriličena dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

U FBiH se obeležavanje dana nastanka Republike Srpske smatra neustavnim, a održavanje svečanog defilea mnogi su doživeli kao provokaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.