U trendu

Zbog ovoga je Rusija svetska velesila (video)

Kada su sovjetski geolozi Jurij Kabardin, Ekaterina Elagina i Viktor Avdenko 1955. godine za vreme Amakinski ekspedicije na istoku Sibira naišli na tragove vulkanskog kamena kimberlita, nisu ni slutili da su na taj način promenili budućnost SSSR-a.

1957. godine Rusi su započeli sa izgradnjom rudnika „Mir“ u ekstremnim klimatskim uslovima. Tragovi kamena kimberlita upućivali su na prisutnost dijamanata, a činjenica da su Rusi iz njega do 2004. godine izvadili vrednost preko 130 milijardi evra govori o tome koliko je velika ta prisutnost.

Rudnik je zatvoren 2004. godine, a i danas njegova dubina iznosi 525 metara. Rudnik „Mir“ se smatra najvećom rupom ikada iskopanom u zemlji.

Tokom 60-ih godina prošlog veka iz „Mira“ se godišnje vadilo oko 2000 kilograma dijamanata godišnje, dok se poslednjih godina količina smanjila na oko 400 kilograma. Najveći dijamant ikada pronađen tamo bio je težal 68 kilograma i nazvan je „26. kongres Komunističke partije SSSR-a“, a pronađen je 23. decembra 1980. godine.

Na svom vrhuncu, „Mir“ je davao 23% sveukupne svetske količine dijamanata. Uslovi za rad u rudniku su bili ekstremni, temperature su padale i do 40 stupnjeva ispod nule, a zima je trajala i po sedam meseci.

Rusi su se toliko zaštitnički odnosili prema ovom rudniku da su izveli pravu predstavu kada je konkurencija iz Južnoafričke Republike odlučila da izvidi „Mir“. Njihovu posetu su toliko odugovlačili da su na kraju uspeli da dođu do rudnika na dan kada su im isticale vize. Rudnik su videli na samo 20 minuta, nakon čega su morali da napuste zemlju, prenose britanski mediji.

Helikopterima je zabranjeno da letee iznad rupe jer je nekoliko puta zabeleženo da rupa doslovno počne da ih usisava. U blizini se nalazi gradić Mirni.

„Mir“ je u vlasništvu ruske kompanije „Alrosa“ koja proizvodi četvrtinu svih dijamanata na svetu. Iako je sada zatvoren, on i dalje delimično funkcioniše u obliku podzemnih tunela iz kojih se i dalje vade dijamanti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.