U trendu

„Zeleni“ u Nemačkoj za osnivanje Ministarstva za klimu

BERLIN – Nemačka stranka „Zeleni“ predstavila je danas „vanredni program za zaštitu klime“ i ideju o uspostavljanju novog ministarstva koje bi trebalo da osigura da nijedan zakonodavni projekat ne potkopa cilj o ograničavanju globalnog zagrevanja u skladu sa Pariskim sporazumom iz 2015. godine.

Novo ministarstvo za zaštitu klime bi rukovodilo vladinom Klimatskom radnom grupom koja bi se sastajala svake nedelje u prvih 100 dana naredne vlade, kako bi ubrzala koordinaciju u borbi protiv klimatskih promena, prenosi agencija Rojters.

„Ovo ministarstvo će imati pravo veta nad drugim ministarstvima u slučaju zakona koji nisu u skladu sa dogovorom iz Pariza. Usvojićemo najveći paket za zaštitu klime ikada“, navode „Zeleni“ u dokumentu u kome je izložen program.

Stranka „Zeleni“ je nakratko napredovala u anketama javnog mnjenja nakon što je u aprilu imenovala Analenu Berbok za svog kancelara, ali je otada izgubila podršku.

Prema programu stranke od 10 tačaka, „Zeleni“ bi povećali ulaganja u zaštitu klime za 15 milijardi evra i ukinuli 10 milijardi evra „subvencija štetnih po životnu sredinu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.