U trendu

Zeleno svetlo za paradu na Dan Jerusalima

JERUSALIM – Izraelska policija dala je zeleno svetlo za godišnju paradu povodom Dana Jerusalima, kojim Izraelci demonstriraju potraživanja nad celim spornim gradom, uprkos danima nemira i rastućim izraelsko-palestinskim tenzijama na svetiom mestu, javlja AP.

Parada danas treba da prođe kroz Stari grad Jerusalima, deo istočnog Jerusalima, koji je Izrael zauzeo i anektirao u Bliskoistočnom ratu istoku 1967. godine.

Šetnja je odobrena usred aktuelnih sukoba između policije i Palestinaca u Starom gradu, epicentru dugotrajnog sukoba, i u obližnjem arapskom naselju u kojem jevrejski naseljenici pokušavaju da isele desetine Palestinaca iz njihovih domova, navodi AP.

Juče pred zoru, nekoliko hiljada muslimanskih vernika iznova su se sukobili sa policijom na vratima kompleksa džamije Al-Aksa u Starom gradu.

Video zapisi na društvenim mrežama pokazuju kako Palestinci bacaju flaše vode i kamenje na policajce koji su na njih bacali šok bombe.

Amos Gilad, bivši izraelski visoki odbrambeni zvaničnik, rekao je za Vojni radio da parada povodom Dana Jerusalima treba da bude otkazana ili preusmerena dalje od kapija Starog grada, rekavši da „bure baruta gori i može eksplodirati u bilo kom trenutku“.

Izraelski javni emiter Kan preneo je da o konačnoj putanji parade još nije doneta odluka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.