U trendu

Zelenski i Stajnmajer resili nerazumevanja i pitanje posete

BERLIN – Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, i tom prilikom je, kako je navedeno iz nemačkog predsedništva, rešeno pitanje njegove buduće posete Kijevu koja je odbijena u aprilu, prenosi CNN.

„Oba predsednika su razgovore opisali kao ‘veoma važne i veoma dobre'“, navodi se u saopštenju objavljenom danas na sajtu kabineta nemačkog predsednika, navodi američka televizija.

U saopštenju je još naglašeno da su „nerazumevanja iz prošlosti raščišćena“, kao i da su se „oba predsednika složila da ostanu u bliskom kontaktu“.

Posle razgovora sa nemačkim predsednikom, Zelenski je danas na svom zvaničnom Tviter nalogu naveo da je „imao dobar, konstruktivan, važan razgovor“ sa Štajnmajerom.

On se nemačkom predsedniku još zahvalio „na snažnoj podršci Ukrajini“, dodajući da očekuje da će ona biti „intenzivirana“.

Ukrajinski predsednik je saopštio i da je „nemačko rukovodstvo važno za suprotstavljanje ruskoj agresiji“ i da je obavestio Štajnmajera o aktuelnoj „situaciji na frontu“ i „kritičnoj situaciji u Marijupolju“.

Kako navodi nemačka agencija DPA, Zelenski je tokom telefonskog razgovora sa Štajnmajerom pozvao nemačko rukovodstvo u Kijev, prenosi TAS S.

U saopštenju nema konkretnih datuma za ovu posetu, ali nemački Bild spekuliše da će poseta možda biti realizovana 8. ili 9. maja, navodi ruska agencija.

Štajnmajer je ponudio da poseti Kijev u aprilu, sa liderima Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije kako bi poslali snažan signal zajedničke evropske solidarnosti sa Ukrajinom, ali Kijev nije želeo njegov dolazak, rekao je nemački predsednik novinarima 12. aprila tokom posete Varšavi.

Ova odluka usledila je u trenutku stalnih ukrajinskih kritika zbog Štajnmajerovih bliskih odnosa sa Rusijom tokom njegove prethodne funkcije ministra spoljnih poslova, kao i zbog zameranja Nemačkoj od strane Kijeva da okleva u pružanju potrebne vojne podrške Ukrajini,navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar