U trendu

Zelenski na razgovorima s britanskim premijerom Sunakom, London objavio novu pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je u London gde će se sastati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, saopštio je danas Dauning strit, ubrzo posle objave Zelenskog da je na putu u prestonicu Velike Britanije.

London je uoči njegovog dolaska objavio novu vojnu pomoć Ukrajini.

Zelenski je prethodno javio preko Tvitera da je „napustio Pariz“ i da u Londonu treba da se sastane sa britanskim premijerom na „važnim pregovorima“ o povećanju vojne pomoći protiv ruske agresije, posebno u vazdušnom prostoru, koju traži Kijev.

Posle Rima, Berlina i Pariza „danas London“, napisao je Zelenski na Tviteru.

„Velika Britanija je veoma važna kada je reč o povećanju naših kapaciteta na kopnu i u vazduhu. Ova saradnja će se nastaviti danas“, napisao je Zelenski.

On je dodao da će se ta saradnja nastaviti s njegovim „prijateljem“ Sunakom. Rekao je da će pregovori biti i u četiri oka i preko delegacija.

Zelenski će razgovarati sa Sunakom u premijerskoj rezidenciji u selu Čekers.

U Londonu je neposredno pred njegov dolazak objavljeno da će Britanija uskoro isporučiti Ukrajini „stotine“ raketa za protivvazduhoplovnu odbranu i dronova dometa većeg od 200 kilometara.

Ta oprema će biti isporučena tokom narednih meseci u vreme kada se Ukrajina priprema da intenzivira svoj otpor naspram tekuće ruske invazije, saopštio je Dauning strit.

„Ovo je vašan trenutak za otpor Ukrajinaca naspram strašne agresije koju nisu izabrali da izazovu, rekao je Sunak u saopštenju.

„Ne treba da ih napustimo.. U interesu svih je da osiguramo da Ukrajina uspe i da varvarstvo (ruskog presednika Vladimira) Putina ne bude nagrađeno“, dodao je Sunak.

Prošle nedelje Velika Britanija već je najavila isporuku raketa dugog dometa Kijevu.

Zelenski je pre odlaska u London bio u Parizu, Berlinu i Rimu i sastao se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i drugim zvaničnicima, kao i sa papom Franjom.

Juče se Francuska, gde se Zelenski sastao sa predsednikom Makronom, obavezala da će obučiti i opremiti više bataljona desetinama oklopnih vozila i lakih tenkova među kojima AMX-10RC, koji se često koriste u misijama izvišanja.

U Nemačkoj, gde je Zelenski bio pre Pariza, kancelar Šolc je dao uveravanja da će njegova zemlja podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno i objavio novi plan vojne pomoći od 2,7 milijardi evra, uključujući vliku isporuku tenkova, oklopnih vozila i sistema protivvazdušne odbrae.

Podrška Berlina Kijevu dostigla je 17 milijardi evra, istakao je Šolc.

Nijedna zemlja se za sada nije obavezala da će isporučiti borbene avione, što traži Kijev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.