U trendu

Zelenski na sastanku o zahtevu za isključenje ruskih sportista sa OI 2024.

VILNJUS – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovao je danas na onlajn sastanku kojem je učestvovalo 35 ministara i gde se raspravljalo o zahtevu Kijeva da ruski i beloruski sportisti budu isključeni sa Olimpijskih igara 2024. godine, saopštilo je litvansko ministarstvo sporta.

Baltičke, nordijske zemlje, Poljska, takođe su zatražile da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na OI, preneo je Rojters.

Ukrajina je zapretila da će bojkotovati Igre ukoliko ruski i beloruski sportisti budu učestvovali, a ukrajinski bokser Oleksandr Usjuk je rekao da će Rusi osvojiti „medalje krvi, smrti i suza“ ukoliko im se dozvoli da se takmiče.

Portparol litvanskog ministarstva sporta rekao je da je poruka Zelenskog da princip neutralnosti ne može da se primeni u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Međutim, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah pozvao je Ukrajinu da odustane od pretnji bojkotom.

MOK je otvorio vrata ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče kao „neutralci“.

MOK smatra i da bi bojkotom bila prekršena Olimpijska povelja i da je uključivanje ruskih i beloruskih sportista bazirano na rezoluciji UN protiv diksriminacije u olimpijskom pokretu.

Britanska novinska agencija dodaje da na oko 18 meseci pre početka OI u Parizu 2024, MOK pokušava da smiri strasti.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da ruski takmičari ne bi trebalo da učestvuju, ali su organizatori OI 2024 rekli da će poslušati odluku MOK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar