U trendu

Zelenski: Odbrana UKR značajna za bezbednost Evrope

OHRID – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ujedinjenu Evropu, njene istočne partnere i zemlje Zapadnog Balkana da se uhvate u koštac sa, kako je rekao, ruskom agresijom na Ukrajinu čija odbrane je, kako je kazao, u ovom ratu od suštinskog značaja za bezbednost svih u Evropi.

„Sada je istorijski trenutak za Evropu i evropsku bezbednost, kada svako mora da odluči šta je Evropa i kakva će Evropa biti u budućnosti. Hoće li biti slobodna kao što je sada? Da li ce biti bezbedna kao što je većina Evropljana navikla? Da li će biti društveno i ekonomski razvijena i šta će inspirisati društva van njenog kontinenta“, rekao je Zelenski u video obraćanju u četvrtak učesnicima Prespa foruma u Ohridu.

Rusija je, naveo je, izazvala sve nas, svaku naciju na kontinentu, svaki region u Evropi. „Ovo je najstrašniji vojni izazov za Ukrajinu i mi se 113. dan branimo od ambicija Rusije da uništi ukrajinski narod i kulturu „, rekao je Zelenski.

Pocevši ovaj rat protiv Ukrajine, Rusija je pokušala da napravi odskocnu dasku za napad na druge nacije u Evropi, ustvrdio je Zelenski i dodao da je zato odbrana Ukrajine u ovom ratu od suštinskog značaja za bezbednost svih u Evropi.

„ Svi smo se u demokratskom svetu suočili sa energetskom krizom bez presedana. Rusija je dugi niz godina odavala utisak da je navodno pouzdan izvor energije, a u stvarnosti je razne evropske zemlje učinila zavisnim od nje. Još gori scenario je na tržištu hrane, ne samo da rastu cene hrane, već i nova migrantska kriza. Pomenuću još jedan element ruske antievropske politike. Rusija je možda najveći investitor u propagandu. Zato se ozbiljna rasprava o bezbednosnoj arhitekturi u Evropi mora zasnivati na potrebi da se Evropa oslobodi zavisnosti koju ruska država stvara decenijama. Zato su potrebne sankcije antievropskoj politici Rusije. To treba uzeti u obzir prilikom pripreme sedmog paketa sankcija EU“, rekao je Zelenski, preneli su skopski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar