U trendu

Zelenski: Oznaciti RUS kao drzavu koja sponzorise terorizam

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je pogibija desetina zatvorenika u zatvoru u mestu Jelenovki u Donjeckoj oblasti jasan povod da se Rusija pravno prepozna kao država koja sponzoriše terorizam.

„Apelujem posebno na Sjedinjene Američke Države. Odluka je potrebna i potrebna je sada“, izjavio je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je u raketiranju zatvora u Jelenovki, koje su izvele ukrajinske snage, poginulo 40 ratnih zarobljenika.

Rusko ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gde se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov, prenele su RIA Novosti.

Kako je navedeno, ubijeno je 40, a ranjeno 75 zarobljenih pripadnika ukrajinskih snaga.

U saopštenju stoji da je povređeno i osmoro zaposlenih u pritvorskom centru.

Ukrajinska vojska negirala je da je izvela napad na zatvor na teritoriji koju drže proruske snage.

„Zapravo, istina je da su Oružane snage Ruske Federacije izvele artiljerijsko granatiranje na kazneno-popravnu ustanovu u naselju Jelenovka u Donjeckoj oblasti gde su smešteni i ukrajinski ratni zarobljenici. Na taj način ruski okupator je ispunuo svoj zločinački cilj – da optuži Ukrajinu za „ratne zločine“, a takođe, agresor je želeo da sakrije mučenje zatvorenika i egzekucije“, naveo je ukrajinskki generalštab, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar