U trendu

Zelenski pozvao NATO da zaštiti ukrajinske nuklearke

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas članice NATO da garantuju zaštitu ukrajinskih nuklearnih elektrana od ruskih sabotaža.

Zelenski je u video obraćanju Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Madridu rekao da su svi zainteresovani da ne bude opasnih incidenata u nuklearnim elektranama kao i da je potrebna „zagarantovana zaštita od ruskih sabotaža u njima“, objavio je Rojters.
Prethodno je šef ruske državne agencije za atomsku energiju, Rosatom, Aleksej Lihačov, upozorio da postoji rizik od nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon ponovnog granatiranja tokom vikenda.

„Postrojenje je u opasnosti od nuklearnog akcidenta. Celu noć smo vodili pregovore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA)“, izjavio je generalni direktor Rosatoma, preneo je Interfaks.

Lihačov je istakao da je IAEA pozvala na stvaranje bezbednosne zone oko nuklearke i ukazao da bi to bilo moguće samo uz odobrenje SAD, objavio je Rojters.

IAEA je najavila da će danas izvršiti procenu uticaja granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je lokacija više desetina puta granatirana tokom vikenda.

IAEA je navela da su eksplozije oštetile zgrade i opremu, a da nijedna nije bila kritična za nuklearnu sigurnost i bezbednost, preneo je Gardijan.

Rosatom kontroliše nuklearku u Zaporožju od marta, a u oktobru je Rusija i formalno preuzela nuklearku i zadržala ukrajinsko osoblje.

Kijev navodi da transfer nuklearke u posed Rusije predstavlja krađu.

Moskva i Kijev su mesecima razmenjivali optužbe za granatiranje nuklearke u Zaporožju otkako su ruske snage preuzele kontrolu nad njom u martu, ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu.

Obnovljeno granatiranje u nedelju izazvalo je zabrinutost zbog moguće nuklearne katastrofe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.