U trendu

Zelenski razgovarao sa Marin, EU bi mogla da poveća fond za Ukrajinu

KIJEV/MOSKVA – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas u Kijevu sa premijerkom Finske Sanom Marin o pitanjima odbrane i bezbednosti, obnavljanju Ukrajine, sankcijama protiv Ruske Federacije, pozivanju Rusije na odgovornost i formuli mira.
Ključna tema današnjih razgovora bila je odbrana i bezbednost, to je prioritet, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Marin.

On je izrazio zahvalnost Finskoj na vojnoj pomoći Ukrajini i izrazio uverenje da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju, preneo je Ukrinform.
OSNIVAČ RUSKE PRIVATNE paravojne organizacije „Vagner“ Jevgenij Prigožin izjavio je danas da Ukrajina priprema kontraofanzivu kod Bahmuta.

„Da, dobro je poznata činjenica da neprijatelj sprema
protivofanzivu. Naravno, činimo sve što možemo da sprečimo da se to dogodi“, napisao je Prigožin na društvenim mrežama, preneo je Rojters.

„Vagner“ je otvorio centre za regrutaciju u 42 ruska grada, rekao je Prigožin, izražavajući zabrinutost u vezi sa zalihama municije, objavio je Gardijan.

Prigožin je istakao da je zahvalio ruskoj vladi na povećanju proizvodnje municije, ali da je i dalje zabrinut zbog nestašice municije.
EU BI USKORO mogla da dopuni fond za kupovinu oružja za Ukrajinu do 3,5 milijardi evra, izjavio je danas visoki zvaničnik Unije.

Prema planu, koji je sačinio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, države članice Unije bi dobile finansijske podsticaje u vrednosti od milijardu evra da pošalju još artiljerijske municije u Kijev, dok bi još milijardu evra finansiralo zajedničku nabavku novih raketa.

„Ako bude dogovora o ovom paketu od dve milijarde evra,
resursi iz (Evropskog mirovnog fonda) EPF-a će biti iscrpljeni“, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, na državama članicama je da odluče da li i kada žele da sprovedu novi mogući vrh od 3,5 milijardi evra za pomoć Ukrajini.
Kijev troši granate brže nego što njegovi saveznici mogu da ih
naprave, istakao je zvaničnik i pozvao EU da se udruži radi kupovine milion granata od 155 milimetara ove godine po ceni od četiri milijarde evra za Ukrajinu.
ŠVAJCARSKA VLADA saopštila je danas da neće promeniti svoju dugogodišnju politiku zabrane transfera oružja švajcarske proizvodnje u treću zemlju uprkos rastućem pritisku za izvoz u Ukrajinu.
Vlada je posvećena vrednostima švajcarske neutralnosti i nastaviće da radi na tome da se ostvare prednosti neutralnosti, navodi se u saopštenju, preneo je Gardijan.
RUSIJA JE ZATRAŽILA od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da sazove za 14. mart sastanak na temu rusofobije kao faktora koji ometa rešenje ukrajinske krize, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Poljanski je napisao na Telegramu da bi na sastanku trebalo da se govori o rusofobiji i u Ukrajini i na Zapadu.

Najavićemo ruske izvestioce dan pre sastanka da ne bi bili pod pritiskom neprijateljskih zemalja, kao što se često dešava, rekao je Poljanski, preneo je TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.