U trendu

Zelenski: UN da osigura bezbednost nuklearke Zaporožje

LAVOV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenjih nacija Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija „mora da osigura bezbednost nuklaearne elektrane Zaporožje“.
“Posebna pažnja posvećena je ruskoj nuklearnoj uceni u Zaporožju. Taj smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posledice za ceo svet”, napiso je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Istakao je da zbog toga UN “moraju da osiguraju bezbednost tog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa”, prenosi Rojters.

Zelenski je naveo da je u razgovoru bilo reči i o sporazumu o hrani i da je dogovoreno da bude nastavljena koordinacija u sprovođenju inicijative za žito.

U Lavovu danas pored Gutereša boravi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a nakon bilateralnih susreta planiran je i trilateralni sastanak.

Prošlog meseca, Turska i UN pomogli su postizanje sporazuma Kijeva i Moskve koji je otvorio put Ukrajini da izveze 22 miliona tona kukuruza i drugih žitarica zarobljenim u njenim crnomorskim lukama od ruskog napada 24. februara, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar