U trendu

Zelenski: Zaplenili smo rusku imovinu vrednu 765miliona dolar

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je u Ukrajini već zaplenjena ruska imovina vredna 765 miliona dolara.

„Prema rečima vladinih zvaničnika u Ukrajini je već nasilno zaplenjena imovina vredna 28 milijardi grivni (765 miliona dolara)“, naveo je Zelenski u saopštenju objavljenom na sajtu njegove kancelarije.

Dodao je da se radi na zapleni ruske imovine nastavlja i da je predloženo da se konfiskuje više od 900 predmeta koji pripadaju ruskoj državi, prenosi RIA Novosti.

„A ako procenimo imovinu ne samo terorističke države, već i njenih stanovnika, onda je reč o 36.000 predmeta koji su podložni zapleni“, dodao je Zelenski.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal prethodno je rekao da je vlada usaglasila ukaz Zelenskog o konfiskaciji imovine i sredstava Rusije na ukrajinskoj teritoriji.

Reč je o 903 objekta, a prihod će, kako je rekao Šmihal, ići za odbranu i obnovu Ukrajine.
Zelenski je ranije potpisao zakon o prisilnom oduzimanju objekata u vlasništvu Ruske Federacije i njenih stanovnika u Ukrajini i zapretio da će učiniti sve da oduzme imovinu „ruskim propagandistima“, ne navodeći o kome je reč.

Prema podacima Biroa za ekonomsku bezbednost Ukrajine, već su zaplenjena ruska i beloruska sredstva vredna više od milijardu dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar