U trendu

Želite australijsko državljanstvo? Evo šta treba da znate

Australija namerava da postroži uslove za dobijanje državljanstva produženjem vremena čekanja, dodatnim testovima poznavanja ‘australijskih vrednosti’ i višim standardom poznavanja engleskog jezika kao deo promena imigracijskog programa.

Mera dolazi u nedelji kada je premijer Malkolm Turnbul najavio da će se ukinuti vize za privremene radnike, popularna među strancima, i zameniti strožim programom u nastojanju da se ostvari načelo ‘Prvo Australija’.

U toj zemlji primetan je uspon nacionalističke i antiimigracione politike koju zagovaraju desničarske stranke poput Jedne nacije koja uživa veliku javnu podršku dok popularnost Turnbulove stranke desnog centra opada.

Turnbul je rekao da uvođenjem novih testova za dobijanje australijskog državljanstva više neće biti dovoljno poznavanje osnove engleskog jezika.

Tražioci viza moraće da zadovolje minimalnu grupu 6.0, ekvivalent međunarodnom sisitemu testova engleskog jezika. Osoba će se kvalifikovati za dobijanje državljanstva tek nakon četiri godine stalnog boravka.

„Jačamo svoje multikulturalno društvo i svoje vrednosti“, rekao je novinarima Turnbul u Kanberi. „Australijsko državljanstvo treba da se poštuje i čuvati. Ono je povlastica“.

Sadašnji test za dobijanje državljanstva traži poznavanje australijskih zakona, nacionalnih simbola i boja aboridžinske zastave. Turnbul je rekao da to nije dovoljno da se zna hoće li osoba prihvatiti ‘australijske vrednosti’.

Novi test za dobijanje državljanstva uključiće pitanja poput onih hoće li podnosilac slati svoju decu u školu, hoće li raditi, da li je radno sposoban, i smatra li da je priključenje uličnim bandama u skladu sa australijskim vrednostima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.