U trendu

Zeman: Kina ako podrži Rusiju neće moći da bude posrednik za mir u Ukrajini

Odlazeći predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je danas u Pragu da samo neutralne zemlje mogu da budu eventualni posrednici u dogovaranju okončanja rata u Ukrajini a da Kina to neće moći, ako bude podržavala Rusiju.

„Smatram da u nekim slučajevima neutralnost države može da bude od koristi. Kazao sam upravo danas da neutralnost Austrije može u odredjenim okolnostima da omogući da ta zemlja igra ulogu posrednika u slučaju Ukrajine i Rusije. Razgovarao sam pre mesec dana sa kineskim predsednikom i takođe smo se složili da ako Kina ne bude podržavala Rusiju može da bude medijator“, kazao je Zeman na konferenciji za novinare sa predsednikom Austrije Aleksanderom fan der Belenom.

Zeman je i prilikom oproštajne posete Srbiji pre mesec dana takodje istakao da Srbija kao zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji može da odigra ulogu posrednika da Rusija i Ukrajina sednu za pregovarački sto.

„Austrija jeste vojno neutralna. Ali neutralnost ne znači ravnodušnost. Naravno da mi ovde imamo jasan stav. Važno je da u Evropskoj uniji, a mi smo njena članica, u ova vremena stojimo zajedno, ne smemo da dozvolimo podele, moramo da govorimo jednim glasom. I dalje nam je potrebna ta evropska solidarnost, složnost, odlučnost da se zajedno zalažemo za zajedničke vrednosti“, kazao je Aleksander fan der Belen o ratu u Ukrajini.

Milošu Zemanu ističe drugi, po Ustavu poslednji petogodišnji mandat a novoizabrani predsednik, general u penziji, bivši šef Vojnog komiteta NATO, Petr Pavel stupa na funkciju 9. marta.

Zeman je odabrao da se na kraju mandata pored tradicionalno poslednje posete Slovačkoj oprosti i od Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića posetom Beogradu i Poljske susretom sa predsednikom Andžejom Dudom na granici dve zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar