Zeman poziva EU na započne deportacije izbeglica

Predsednik Češke Miloš Zeman pozvao je Evropsku uniju da započne deportacije izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike jer je najnoviji teroristički napad u Barseloni pokazao, kako je rekao, da je to jedini način da se Evropa izbori sa islamskim terorizmom.

„Poslednji dogadjaji u Barseloni pokazali su po deseti put da su deportacije jedini put kako da se ratosiljamo islamskog terorizma“, kazao je sinoć Zeman u svom redovnom intervjuu privatnoj češkoj televiziji TV Barandov.

On je izrazio nadu da će se EU konačno prikloniti onome što tvrdi Višegradska grupa – da izbegličke kvote sigurno nisu rešenje migracijske krize i kazao da vidi pomak ka tom stavu u Austriji ali da će ga sigurno odbiti Grčka i Italija koje su na udaru migracijskog talasa.

„Italiji i Grčkoj treba pomoći, ali na njihovoj teritoriji i ne tako da one dalje puštaju migrante preko svojih granica“, kazao je Zeman.

Češki predsednik ponovo je kritikovao EU za to što nisu u stanju da izadju na kraj sa izbegličkom krizom ali je naglasio da to ništa ne menja njegovu veru u osnovnu ideju EU.

„EU sasvim sigurno slabi i propada. Mi koji volimo osnovnu ideju EU, a zbog toga sam u predsedničkom zamku podigao njenu zastavu, nekada tiho a nekada glasno patimo“, rekao je Zeman a krivci za takvo stanje su po njegovim rečima sadašnji čelnici EU.

Zeman je takodje, kao u većini razgovora, medijima ponovio zahtev da se ukinu sankcije EU Rusiji a sinoć je taj zahtev naveo kao rešenje problema visokih marži u češkim prodavnicama.

„Tragedija su marže naših trgovinskih mreža. Dao sam da mi naprave jednu lepu tablicu i imam poredjenje kakve su bile marže pre 15 godina i danas. Da ne dužim, marža kod kifle je bila 13 odsto a danas je 67 odsto. Nastojmo da se ukinu sankcije protiv Rusije i ruske sankcije protiv nas, nastojmo da se probijemo na kinesko tržište i nastojmo da ukinemo apsolutno besmislene dotacije iz EU za to da se ne proizvodi“, kazao je Zeman u nedeljnom intervjuu TV Barandov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.