U trendu

Zeman se plaši da će glupost političara zbog carina izazvati novu krizu

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas u Berlinu da se plaši da će glupost političara koji posežu za protekcionizmom, sankcijama i carinama i glupih bankara izazvati novu globalnu ekonomsku krizu. javili su češki mediji.

„Plašim se da će doći nova svetska ekonomska kriza, zato što je svaka svetska ekonomska kriza rezultat gluposti političara i gluposti bankara. Prva lekcija svakog ozbiljnog udžbenika ekonomije jeste: izbegnite protekcionizam, izbegnite sankcije, izbegnite carine. Paradoks je da niz političara nije pročitao ni tu prvu lekciju“, kazao je Zeman na sastanku sa nemačkim preduzećima koja investiraju u Češkoj.

Zeman nije imenovao nijednog političara ni bankara koji posezanjem za carinama i protekcionizmom može po njegovoj oceni da isprovocira novu globalnu ekonomsku krizu ali je u ranijim intervjuima kritikovao zbog takvih mera američkog predsednika Donalda Trampa.

Zemana sutra očekuju razgovori sa nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom i kancelarkom Angelom Merkel.

Zeman je u razgovoru za češki radio Frekvence 1 danas upozorio da Angela Merkel nije političar koji mu oponira, jer iako se ne slažu kada je u pitanju migracija slažu se u stavu oko carina, na primer, i nazvao je zato nemačku kancelarku koleginicom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.