U trendu

Zemljotres na Tajvanu prouzrokovao materijalnu štetu

TAJPEJ – Zemljotres jačine 6,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas slabo naseljeni jugoistočni deo Tajvana, saopštio je ostrvski meteorološki biro, što je izazvalo iskakanje iz šina železničke kompozicije i urušavanje jedne prodavnice, prenosi Rojters.

Američki pacifički centar za upozorenje na cunami izdao je upozorenje za Tajvan nakon potresa, ali je kasnije opozvao upozorenje.

Tajvanska meteorološka služba je saopštila je da je epicentar zemljotresa bio u okrugu Tajtung i da je usledio nakon potresa jačine 6,4 stepena po Rihteru u subotu uveče u istoj oblasti, koji nije izazvao žrtve.

Američki geološki zavod izmerio je potres magnitude 7,2 i na dubini od 10 km, navodi britanska agencija.

Tajvanski mediji objavili su da se jedna niska zgrada u kojoj je smeštena prodavnica srušila u Juliju, a da je u spasilačkoj akciji počelo oslobađanje četiri osobe unutra, dok se sumnja da je jedno vozilo palo sa mosta, koji se srušio.

Tajvanska železnička uprava saopštila je da su tri vagona izletela sa šina na stanici Dongli u istočnom Tajvanu, nakon što se deo nadstrešnice perona srušio, a oko 20 putnika je evakuisano i nije povređeno.

Američki pacifički centar za upozorenje na cunami izdao je upozorenje za Tajvan nakon potresa, ali je kasnije opozvao upozorenje.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na talase cunamija od jednog metra za deo prefekture Okinava nakon zemljotresa.

Potres se mogao osetiti širom Tajvana, a zgrade su se nakratko tresle u glavnom gradu Tajpeju, saopštila je meteorološka služba.

Tajvan se nalazi blizu spoja dve tektonske ploče i podložan je zemljotresima.

Više od 100 ljudi poginulo je u zemljotresu na jugu Tajvana 2016. godine, dok je u zemljotresu jačine 7,3 stepena Rihterove skale 1999.poginulo više od 2.000 ljudi, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar