U trendu

ZGB: Za silovanje psa godina dana zatvora

ZAGREB – Opštinski sud u Zagrebu izrekao je danas nepravosnažnu presudu Ivoru Ivaniševiću od godinu dana zatvora zbog silovanja i zlostavljanja psa.

Ivaniševiću je presuda izrečena u odsustvu, jer je nedostupan hrvatskim i belgijskim pravosudnim organima.

Prema presudi Ivanišević dužan da plati troškove u iznosu 14.633 kune za krivični postupa, 7.733 kune za izradu nalaza i mišljenja veterinarskog veštaka, 1.900 kuna za psihijatrijsko veštačenje i troškove suda u iznosu od 5.000 kuna.

Ivanišević je imao olakšavajuću okolnost da ranije nije bio osuđivanje, a otežavajuća mu je što se krivično delo odvijalo u dužem vremenskom periodu.

U obrazloženju presude se navodi da je Ivanišević proglašen krivim jer je u vremenu od neutvrđenog datuma 2009. do 21. septembra 2015. na različitim adresama na području Hrvatske i u stanu koji je koristio u Zagrebu silovao svog psa, rase rodezijski gonič, nanoseći mu pritom bespotrebnu bol i patnje.

Ova presuda je doneta samo nedelju dana pre zastare, koja bi nastala 21. septembra.

Ivanišević, koji je inače zaposlen u Evropskom parlamentu, već duže vreme je na bolovinju i nedostupan je hrvatskim i belgijskim pravosudnim organima.

Ivanišević je, prema optužnici, izgladnjivao psa, a potom mu je, nakon silovanja, za nagradu davao hranu i vodu.

Sve je to snimao i dokumentova na stotine CD-ova i DVD-ova, koje je policija pronašla u njegovom stanu.

Ivanišević je bivši član Veća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije, a suđenje je izbegavao pravdajući se depresijom i PTSP-om.

Posle otkrivanja ovog krivičnog dela kuja je bila zaštiće, ali je vrlo brzo uginula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.