U trendu

Žigmanov: Bez kontakta sa Ambasadom Hrvatske u Srbiji

ZAGREB – Predsednik neparlamentarne stranke Hrvata u Srbiji na lokalnom, pokrajinskom i državnom nivou DSHV Tomislav Žigmanov, izjavio je da je, uz neke nedostatke, položaj te manjinske zajednice u Srbiji bolji nego pre, dok je hrvatskoj strani zamerio njihovo nedovoljno angažovanje na terenu.

On kaže da je, kada je reč o premijeru Andreju Plenkoviću, saradnja jveoma napredovala, a, dodao je, i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radan je “ delovao sasvim odgovorno“.

„Ali uporedo sa tim izostaje operativna saradnja na terenu – sa mnom kao jedinim političkim prvakom hrvatske zajednice gotovo godinu dana nije službeno kontaktirao ni jedan predstavnik Ambasade ili generalnog konzulata Hrvatske u Srbiji“, rekao je Žigman u intervjuu za zagrebački Večernji list.

Ističe da je to izostalo čak i, kako navodi, nakon njihovih susreta s predsednikom Aleksandrom Vučićem na kojima se razgovaralo i o uključivanju Hrvata u procese donošenja odluka.

„Ako je Hrvatskoj do toga stalo, a čvrsto verujem da jeste, onda na tome planu mora nešto hitno da se promeni“, rekao je, između ostalog Žigmanov.

Govoreći o položaju Hrvata u Srbiji, Žigmanov smatra da su nedostaci njihova nedovoljna integrisanost u društveni i politički život Srbije.

„Bležimo velike pomake, ali to ne znači da je postignut naš ravnopravni položaj“, rekao je Žigmanov.

Opravdanje da njegova stranka nije u vlasti ni na jednom niovu, Žigmanov traži u tome što, kako kaže, u Srbiji nema zagarantovanih mandatata za manjine, kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

Pozitivnim je ocenio iskustva koja imaju sa novom vladom AP Vojvodine.

„Dosad smo uspeli da realizujemo sve što je dogovoreno: od uključenosti predstavnika Hrvata u tela pokrajinske vlade do početka zapošljavanja Hrvata na pozicije koje su važne za kvalitetnije ostvarivanje manjinskih prava“, kaže Žigmanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.