U trendu

Život 40 odsto Indijaca kraći 9 godina zbog zagađenja

NJU DELHI – Životni vek oko 40 odsto Indijaca biće verovatno kraći za više od devet godina zbog zagađenja vazduha, navodi se u izveštaju američkih istraživača.

Više od 480 miliona ljudi koji žive u ogromnim delovima centralne, istočne i severne Indije, uključujući glavni grad Nju Delhi, trpi značajno visoke nivoe zagađenja, saopštio je danas Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC), prenosi Rojters.

Prema istraživačima posebno zabrinjava što su se visoki nivoi zagađenja vazduha u Indiji geografski proširili tokom vremena, a kao primer navodi se da se kvalitet vazduha značajno pogoršao u zapadnoj državi Maharaštri i centralnoj državi Mađa Pradeš.

Pohvaljujući indijski Nacionalni program za čist vazduh (NCAP), pokrenut 2019. godine radi zaustavljanja rasta opasnog zagađenja, u izveštaju EPIC se navodi da bi „postizanje i održavanje“ ciljeva NCAP povećalo ukupni životni vek zemlje za 1,7 godina, a u Nju Delhiju za 3,1 godinu.

NCAP ima za cilj smanjenje zagađenja u 102 najteže pogođena grada za 20-30 odsto do 2024. godine, obezbeđivanjem smanjenja industrijskih emisija i izduvnih gasova vozila, kao i uvođenjem strogih pravila za transport goriva i sagorijevanje biomase i smanjenjem zagađenja prašinom.

Nju Delhi je 2020. godine bio, treći put uzastopno, najzagađena prestonica sveta, prema IQAir-u, švajcarskoj organizaciji koja meri nivo kvaliteta vazduha na osnovu koncentracije čestica u vazduhu koje oštećuju plučha, poznate kao PM 2,5.

Prema nalazima EPIC-a, i susedni Bangladeš mogao bi da poveća prosečni životni vek za 5,4 godine ako zemlja poboljšala kvalitet vazduha na nivo koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.