U trendu

Zuma: Južna Afrika neće dozvoliti da pobedi anarhija

JOHANESBURG – Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa izjavio je danas da je jasno da su neredi koji su zahvatili državu u prethodnih devet dana bili organizovani i da aktuelna vlada neće dozvoliti anarhiji i haosu da pobede.

Ramafosa je ovo izjavio tokom posete opštini Etikvini, koja je deo lučkog grada Durbana, jednog od najgore pogođenih oblasti u nedelji pljačkanja, uništavanja, paljenja, kada je stradalo više od 100 ljudi.

On je takođe rekao da je zabrinut zbog podizanja rasnih tenzija u nekim delovima zemlje.

Južnoafrički predsednik je u poseti provinciji KvaZulu-Natal, poprištu velikih nereda u znak protesta zbog toga što je zatočen bivši predsednik DŽejkob Zuma, a prema pisanju Rojtersa, deluje da danas neredi smiruju.

Mir je uspostavljen i u delovima najvećeg južnoafričkog grada Johanesburga, iako je većina prodavnica zatvorena, a rad u lukama Durban i Ričards bej se vraća u normalu.

Neredi su izbili prošle srede u nekim delovima zemlje, kada je uhapšen Zuma, jer se nije pojavio na sudu po optužbi za korupciju.

Vojska je pozvala rezerviste da pomognu aktivnim vojnicima i policiji koja je imala problem da suzbije nerede, pa je od srede broj pripadnika snaga bezbednosti udvostručen i dostigao 10.000.

Južnoafrički trgovinski lanac Masmart je obelodanio da su demonstranti opljačkali njegovu 41 prodavnicu i dva distribuciona centra, dok su četiri mesta pretrpela veliku štetu zbog požara, u jednom od najvećih nereda u zemlji u prethodnih nekoliko godina.

„Potpuni obim štete se još procenjuje“, naveo je Masmart, dodavši da su prodavnice u osetljivim delovima privremeno zatvorene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.