U trendu

Županjevac: Izbori u Keniji značajni za stabilnost Afrike

NAIROBI – U Keniji se danas održavaju predsednički izbori, koji privlače veliku pažnju, u Africi i u svetu, jer stabilnost u toj zemlji, znači i stabilnost istočne Afrike, izjavio je ambasador Srbije u Keniji Dragan Županjevac.

“Danas u Keniji, zbog održavanja predsedničkih izbora, ništa ne radi, ulice su poluprazne, a narod glasa. Oko 22 miliona Kenijaca ima pravo glasa“, rekao je Županjevac za Tanjug.

Kaže da su izbori važni, jer je Kenija jedna od značajnijih zemalja podsaharske Afrike.

„Postoje tri velike zemlje koje su značajne za Afriku – Nigerija na zapadu, Juža Afrika na jugu, i Kenija na istoku kontinenta. Kenija je najznačajnija zemlja, najstabilnija i zemlja u kojoj nikada nije bilo državnog udara“, ukazao je on.

Županjevac je podsetio da je uvek bilo napetosti kada su izbori, ali i da su Kenijci pet puta demokratski birali svog predsednika.

Danas biraju petog predsednika, a od četiri kandidata dva se izdvajaju, a upravo je to ono što ove izbore čini zanimljivim.

Naime, jedan je bivši predsednik vlade i nekadašnji lider opozicije koji se pomirio sa sadašnjim predsednikom Uhuruom Kenijatom i blagi je favorit – Raila Odinga.

„On je pet puta pokušavao da bude predsednik i ima podršku trenutnog predsednika koji mu je pre bio rival, a od kojeg je izgubio pre pet godina“, rekao je Županjevac.

Ambasador objašnjava da je drugi glavni kandidat, Vilijam Ruto, sadašnji zamenik predsednika, međutim, nema podršku šefa države, ali uživa poverenje pre svega mlađih birača.

U trci su još dva kandidata, koji nemaju toliku podršku birača.

Ankete, kako je preneo ambasador, pokazuju da blago vodi Odinga, ali da je trka neizvesna, jer su on i Ruto gotovo rame uz rame.

Podsetio je da izbori u Keniji znaju da budu veoma napeti, ukazujući na 2007. i 2008. godinu, kada se dogodilo veliko krvoproliće u kojem je stradalo čak oko 1.200 ljudi.

„Uvek je napetost u Keniji kada su izbori. Vlada tvrdi da je situacija pod kontrolom i da stanje kontroliše sa 150.000 policajaca“, preneo je Županjevac.

Istakao je da je važno da ovaj proces bude dobar, transparentan, fer i pravičan i da Kenija dobije demokratsko izabranog predsednika.

„Ako bi bilo nestabilnosti i problema ceo region istočne Afrike bi bio pogođen. Uganda, Ruanda, Burundi, na primer, svoju robu šalju u svet preko kenijske luke Mombasa. Ceo region sa strepnjom prati šta će se desiti danas u Keniji“, kazao je on.

Županjevac ukazuje da se očekuje velika izlaznost i da je, kako se može primetiti „cela Kenija otišla da glasa“.

Rezultat, smatra, biće verovatno tesan i najverovatnije će onaj koji izgubi da se žali sudu.

Sudstvo je, dodaje, u Keniji poznato kao nezavisno, podsećajući da je pre pet godina Vrhovni sud proglasio da su izbori bili ništavni, pa su ponovljeni.

Što se tiče odnosa Kenije i Srbije, Županjevac kaže da su vrlo dobri.

“Mi smo tradicionalno prijateljske zemlje. Imamo Ambasadu od 1963.kada je Kenija stekla nezavisnost. Otac nacije koji je i otac dosadašnjeg predsednika Džomo Kenijata bio je veliki prijatelj Josipa Broza Tita, koji je 1970-tih posetio Najrobi. Naše firme gradile su hidrolelektrane i puteve. I dan danas kao Srbija imamo prijateljske odnose sa Kenijom“, objasnio je on.

Županjevac je istakao da Kenija ima principijelni stav nepriznavanja nezavisnosti Kosova, te da se može očekivati da se to neće promeniti i pored intentivnog lobiranja Prištine u Africi.

Ukazao je da Srbija daje stipendije kenijskim studentima, i da postoji saradnja i u sektoru odbrane.

Uskoro će, najavljuje, doći i do bratimljenja Nairobija i Beograda.
Imamo dobre i intenzivne odnose sa Kenijom, podvukao je Županjevac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar