U trendu

Zvaničnici iz sarajeva pozdravili presudu Mladiću

SARAJEVO – Političari iz Sarajeva pozdravili su danas izricanje drugostepene presude Haškog tribunala Ratku Mladiću i potvrđivanje kazne doživotnog zatvora

.Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da današnja presuda Ratku Mladiću „govori da je postojala namera za činjenje niza najstrašnijih zločinackih dela u BiH, temeljenih na etnickim razlikama“.

On tvrdi da je jasno utvrđeno da je iz te namere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i sprovodenje niza najtežih krivicnih dela.

Prema njegovim rečima, tadašnje političko i vojno rukovodstvo RS imalo je za cilj stvaranje etnički očišćene BiH, u kojoj bi oni stvorili drugaciji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva, s kojima se, kako tvrdi, suočavamo i danas.

Komšić je izneo tvrdnju i da sadašnje političko rukovodstvo Republike Srpske kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, nastavlja „istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima“.
„To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško poverovati da ce bilo ko bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zlocinackom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva pocinio i zločin genocida“, smatra Komšić.

Za ministarku spoljnih poslova BiH Biseru Turković presuda Mladiću ima „nemerljiv značaj“ za budućnost BiH i ceo region, jer se, kako kaže, „samo na istini i pravdi“ mogu graditi trajni mir i stabilnost.
„Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu“, smatra Turković dodajući da je prvi put genocid nad Bošnjacima „istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu“.
Ona očekuje da vlasti Srbije i političari iz RS-a koji negiraju genocid „prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti“, i smatra da je „suočavanje s istinom i individualizacija krivice u njihovom interesu“.
Kaže i da je „negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločina“, glavna prepreka trajnom miru i blokira napredak ka EU.
Ona smatra i da zakonski treba zabraniti javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca, a da novi visoki predstavnik treba da „postavi standard na osnovu kojeg se mogu graditi pomirenje i bolja budućnost“.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da pozdravlja presudu
Mehanizma za međunarodne krivične sudove, uprkos tome što u presudi zločini u šest opština iako su, kako tvrdi, imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi, prenosi portal Kilix.

On smatra da Tužilaštvo BiH treba da prekine pokušaje „veštackog izjednacavanja odgovornosti“ i da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zlocine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mesta u BiH.

Izetbegović je ocenio i da bi presuda trebalo da pomogne srpskom narodu da, kako kaže, „skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine”.

„Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspešniju budućnost svih nas na ovim prostorima“, smatra Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.