U trendu

Zvaničnik zadužen za budžet svedoči iza zatvorenih vrata

VAŠINGTON – Zvaničnik Bele kuće zadužen za budžet Mark Sendi započeo je svedočenje iza zatvorenih vrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa u istrazi o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa.

Kako prenosi Rojters, Sendi svedoči o stopiranju isporuke američke vojne pomoći Ukrajini.

Sendi, zvaničnik kancelarije, čiji je delokrug rada raspolaganje budžetom, prvi je predstavnik te institucije koji svedoči nakon što su tri zvaničnika odbila obavezujuće sudske pozive da se pojave na sesiji.

Prethodno je tokom nedelje Sendijev advokat objavio da će njegov klijent svedočiti ukoliko za to bude bio izdat obavezujući sudski poziv.

Pritisci američkog predsednika na Ukrajinu u fokusu su istrage koju predvode njegovi politički rivali demokrate, a koja pokušava da utvrdi da li je Tramp zloupotrebio američku spoljnu politiku da bi podrio svoje moguće protivnike na predsedničkim izborima 2020. godine, navodi Glas Amerike.

Tramp je u petak objavio desetine tvitova negativne konotacije tokom svedočenja Mari Jovanovič, bivše američke ambasadorke u Ukrajini, dok je javno svedočila u istrazi o njegovom opozivu.

„Osećala sam se ugroženo zbog Trampovih reči“, odgovorila je Jovanovič tokom svedočenja upitana kako je protumačila sve što je predsednik Tramp izneo o njoj u julskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Jovanovič je drugog dana svedočenja koje je prenosila televizija, govorila o metodama borbe protiv korupcije u Ukrajini pre nego što je Trampova administracija smenila sa pozicije ambasadora u toj zemlji.

Dok je njeno javno izlaganje privuklo izrazitu pažnju javnosti u petak, tek poneki detalj procurio je o svedočenju iza zatvorenih vrata Dejvida Holmsa, zvaničnika američke ambasade u Kijevu.

Holms je posvedočio da je čuo delove razgovora Trampa i američkog ambasadora pri Evropskoj uniji Gordona Sondlenda u kom se, kako je rekao Holms, Tramp interesovao za spremnost Ukrajine da sprovede istragu o Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru, koji je bio član Upravnog odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Telefonski razgovor dogodio se dan posle telefonske konverzacije američkog i ukrajinskog predsednika, što je centralna tačka istrage o opozivu Donalda Trampa.

„Dakle, sprovešće istragu?“, bilo je pitanje koje je, prema tvrdnjama svedoka Dejvida Holmsa, Donald Tramp uputio Gordonu Sondlendu, aludirajući na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Učiniće to“, odgovorio je Sondlend, a naveo Holms, dodajući da je ukrajinski predsednik spreman da učini sve što se od njega bude zatražilo.

Svedočenje Dejvida Holmsa, pomoćnika američkog diplomate Vilijama Tejlora, koji je u sredu bio na javnom pretresu u Predstavničkom domu Kongresa, direktnije povezuje Trampa sa kampanjom pritisaka na Ukrajinu radi podrobnije istrage porodice Bajden, a koju je predvodio predsednikov lični advokat Rudi Đulijani.

Holmsova izjava suprotstavljena je svedočenju koje je Gordon Sondlend dao pod zakletvom i u kojem nije pominjao telefonski razgovor sa Trampom, a koji je prema tvrdnjama američkog diplomate Holmsa, održan 26. jula.

Sondlend, koji je već jednom preinačio svoju izjavu u istrazi o opozivu američkog predsednika javno će svedočiti 20. novembra.

Istog dana u Predstavničkom domu Kongresa će javno govoriti i zamenica ministra odbrane Lora Kuper i zamenik državnog sekretara Dejvid Hejl.

Dan pre, 19. novembra, na istom mestu će se naći i Aleksander Vindman, zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost, Dženifer Vilijams, pomoćnica potpredsednika Majka Pensa, bivši specijalni izaslanik u Ukrajini Kurt Volker i zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost Tim Morison.

Bivša zvaničnica Saveta za nacionalnu bezbednost Fiona Hil svoj iskaz će dati 21. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.