U trendu

SZO o konzumaciji alkohola i e-cigareta među adolescentima, situacija alarmantna

Konzumacija alkohola i elektronskih cigareta među decom od 11 do 15 godina je „alarmantna“ i zahteva „hitnu“ akciju nadležnih, ocenio je u danas objavljenom izveštaju evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Rasprostranjena upotreba štetnih supstanci među decom u mnogim zemljama u evropskom regionu i šire, predstavlja ozbiljnu pretnju po javno zdravlje“, upozorio je regionalni direktor SZO Hans Kluge.

On poziva na povećanje poreza, ograničavanje prodajnih mesta i reklamiranja i zabranu aroma da bi se suprotstavili tom trendu.

Nakon višegodišnjeg pada u upotrebi psihoaktivnih supstanci, „neki podaci sugerišu da je pandemija kovida-19 izazvala novi porast potrošnje“, navodi se u izveštaju SZO.

Izveštaj objedinjuje podatke od 280.000 mladih ljudi u Evropi, centralnoj Aziji i Kanadi.

Alkohol je i dalje supstanca koju najčešće konzumiraju adolescenti – 57 odsto 15-godišnjaka je popilo alkoholno piće bar jednom, a od njih deset, skoro četvoro je konzumiralo alkohol u poslednjih 30 dana.

SZO je zabrinuta zbog porasta konzumiranja elektronskih cigareta, posebno među adolescentima.

„Prelazak na e-cigarete kao popularni izbor u odnosu na konvencionalne cigarete zahteva ciljane intervencije“, navodi se u izveštaju i skreće pažnja na „štetni plasman“ tih proizvoda u video igricama, zabavnim programima i drugim sadržajima namenjenim mladima preko multimedijalnih platformi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.