U Normandiji otvorena izložba o savezničkom iskrcavanju uz pomoć AI – Nit sećanja

U gradiću u Normandiji danas je otvorena izložba arhivskih fotografija poboljšanih uz pomoć veštačke inteligencije (AI) o iskrcavanju savezničkih snaga u tom delu Francuske tokom Drugog svetskog rata.

Izložba „Nit sećanja“, u sklopu obeležavanja 80 godina od početka Dana D 6. juna 1944. godine, otvorena je u gradiću Sen-Lo koji je gotovo potpuno uništen tokom leta 1944. godine.

„Mi stavljamo tehnologiju u službu istorije kako bismo iskustvo učinili ljudskijim, dostupnijim“, rekao je direktor sektora AI u Majkrosoftu (Microsoft) Enerik Lopes (Eneric Lopez), koji je bio zadužen za deo organizovanja izložbe.

Veštačka inteligencija je omogućila pretraživanje i klasifikaciju dokumenata po temama (pomorske, kopnene, civilne operacije), obogaćivanje teksta ispod fotografija, isticanje nekih silueta i prebojavanje određenih mesta ili ličnosti, što do sada nije urađeno za neki važan događaj u istoriji.

„Koristili smo fotografije iz vazduha da bismo stvorili kompletne scene iskrcavanja u formatu 3D i ponovo ubacivali arhivske slike iz 2D formata. Stiče se utisak da smo uronjeni u te arhive“ na ogromnom ekranu, rekao je jedan od organizatora izložbe.

Istoričari su proverili i obogatili te fotografije od dana – uoči iskrcavanja i početka Dana D do oslobođenja Normandije od nacista.

U drugoj sali izložbenog prostora, na takođe velikom ekranu projektuju se svedočenja britanskih, američkih, kanadskih i francuskih vojnika.

Izložba je u nacionalnoj ergeli gradića Sen-Lo, gde će sutra predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) prisustvovati ceremoniji odavanja pošte civilnim žrtvama rata. Izložba u tom delu Francuske traje do 16. juna i potom se seli u druge delove zemlje, a na jesen će biti u Parizu.

„Nit sećanja“ je dostupan i na internetu – na francuskom i engleskom jeziku, na sajtu – www.lefildelamemoire.com.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.