U trendu

U Podgorici obeležena 10. godišnjica inicijative Pojas i put

Povodom desetogodišnjice početka realizacije inicijative „Pojas i put“, Ambasada Kine u Crnoj Gori upriličila je svečanost na kojoj je pred mnogobrojnim domaćim i stranim gostima iz sveta politike, ekonomije, turizma i medija, sumirala rezultate značajnog projekta u kojem je učešće uzelo preko 150 zemalja i 32 međunarodne organizacije.

Više od 3.000 projekata saradnje, investicije od skoro hiljadu milijardi američkih dolara i otvaranje blizu pola miliona radnih mesta u zemljama učesnicama, samo su neki od najznačajnijih pokazatelja međunarodne platforme koja prevazilazi geografska ograničenja i integriše razvojne potrebe.

Ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun osvrnuo se na šestogodišnjicu od potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Kine i Crne Gore, navodeći da su obe zemlje postigle zavidna dostignuća u oblastima političke komunikacije, saobraćajne infrastrukture, trgovinske saradnje, finansija i međuljudske razmene, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Kineske investicije pomogle su građanima Crne Gore da ostvare svoj san o auto-putu, čineći ključni prvi korak ka što boljoj povezanosti severa i juga zemlje i važan korak na putu ka Evropi. Obim ekonomske i trgovinske razmene između Kine i Crne Gore raste iz godine u godinu“, rekao je.

„Prema statistici Monstata, u 2022. godini uvozno-izvozna trgovinska razmena između Kine i Crne Gore iznosila je 340 miliona evra, što je povećanje od 36,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Potražnja kineskih potrošača za visokokvalitetnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima raste iz dana u dan, a crnogorsko visokokvalitetno crno vino, pršuta, mlečni proizvodi i med imaju veliki izvozni potencijal kada je reč o kineskom tržištu“, dodao je Fan.

Nekadašnji predsednik Crne Gore Filip Vujanović naglasio je da je tokom prethodnih deset godina „Pojas i put“ afirmisao više vrednosti, među kojima su globalizacija i partnerstvo, stabilni i pouzdani izvori finansiranja, kao i povezanost regiona sa Kinom.

Poseban akcenat stavio je na zajednički projekat auto-puta Bar-Boljare, navodeći da se za godinu dana od njegovog otvaranja nije dogodila nijedna saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom.

„Dobili smo auto-put koji čuva ljudske živote, umesto magistrale koja je zbog tragičnosti nazivana ‘kanjonom smrti’. Ova bezbednosna vrednost opravdala je izgradnju auto-puta i partnerstvo sa Kinom. Ekonomska vrednost je očigledna, a njene razmere će pokazati budućnost“, rekao je Vujanović.

On je dodao i da je Crna Gora „koja se bez osnova upozoravala na dužničku ‘zamku’, pokazala da blagovremeno i bez problema za budžet može da vraća svoj dug“.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović podsetio je da Crna Gora i Kina neguju izvanredne odnose, te da interesovanje kineskih kompanija za ulaganje u infrastrukturne projekte u Crnoj Gori ne jenjava.

„Ambicija Crne Gore je da nastavi izgradnju auto-puta. Strateški prioritet Crne Gore je da, u uslovima kada se menja globalna klima, lanci snabdevanja i globalni koridori, iskoristi mogućnost da poveže Luku Bar, preko Podgorice i Beograda sa Budimpeštom i ostatkom Centralne Evrope, te da iskoristi razvojne šanse i taj koridor popuni saobraćajnom i energetskom infrastrukturom“, rekao je.

On je dodao da je „partnerstvo Kine i Crne Gore postavljeno na zdravim i transparentim temeljima“ i da je „u interesu pre svega, Crne Gore, njenih građana, ali i kineske strane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар