U trendu

U Slovačkoj završeno glasanje na predsedničkim izborima, očekuje se drugi krug

U Slovačkoj je večeras u 22:00 sata završeno glasanje na predsedničkim izborima koji, iako je devet kandidata, izgldaju kao okršaj samo dva: predstavnika vladajućeg tabora bliskog Rusiji i kandidata opozicije naklonjenog Ukrajini.

Među devet kandidata veliki favoriti su predsednik Parlamenta i bivši premijer Peter Pelegrini i bivši liberalni ministar spoljnih poslova Ivan Korčok koga podržava opozicija.

Ne očekuju se izlazne ankete, a delimični rezultati trebalo bi da budu poznati tokom noći.

Analitičari predviđaju drugi krug izbora 6. aprila, pošto se ne očekuje da će Pelegrini ili Korčok u prvom krugu osvojiti više 50 odsto glasova.

Pelegrini, bivši šef vlade, ima podršku sadašnjeg populističkog premijera Roberta Fica koji odbija da pruži vojnu pomoć Ukrajini i sumnja u njen suverenitet, a poziva na mir s Rusijom.

On je posle glasanja rekao da će Slovačka ostati u Evropskoj uniji i NATO-u uprkos izjavama Fica.

Korčok, s druge strane, brani prava Ukrajine. On deli stavove odlazeće predsednice Zuzane Čaputove koja je odlučila da se ne kandiduje za drugi mandat, glasne kritičarke Vlade.

„Ljudi znaju za šta se ja zalažem. Sada je na njima da dođu i glasaju“ – rekao je Korčok pošto je ubacio svoj glasački listić u glasačku kutiju.

Čaputova je izrazila nadu da će njen naslednik „dobro predstavljati zemlju u inostranstvu“.

Analitičari smatraju da bi predsednik koga podržava Fico, mogao da ojača antiukrajinsku spoljnu politiku Vlade Slovačke, zemlje od 5,4 miliona stanovnika, članice NATO-a i EU.

Korčoka podržava opozicija koja smatra da bi pobeda protivkandidata Pelegrinija otvorila put za pomilovanja saveznicima vlasti odgovornim za korupciju.

Funkcija predsednika Slovačke je prvenstveno ceremonijalna: ratifikuje međunarodne ugovore, imenuje ključne sudije i vrhovni je komandant Oružanih snaga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.