U trendu

U UN usaglašena Rezolucija o genocidu u Srebrenici: 11. juli od sada Međunarodni dan sećanja

Usaglašenim tekstom Rezolucije o Srebrenici 11. juli proglašava se Međunarodnim danom sećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obeležavati svake godine.

„Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i obrazovni sistem, razvijanjem odgovarajućih programa, u znak sećanja, prema sprečavanju poricanja i iskrivljavanja pojave genocida u budućnosti“, navodi se u tekstu rezolucije, o kojem će se izjasniti Generalna skupština UN-a.

U rezoluciji se dalje „osuđuju radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid od strane međunarodnih sudova, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici“.

Naglašava se i važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici, kako bi imale dostojanstven pokop i poziva se na nastavak procesuiranja onih počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče sa pravdom.

U rezoluciji se pozivaju sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida i međunarodnog običajnog prava o sprečavanju i kažnjavanju genocida, uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde.

Od generalnog sekretara UN-a se traži da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, počevši sa svojim aktivnostima priprema za 30. godišnjicu 2025. godine, kao i da skrene pažnju svim državama članicama, organizacijama sistema UN-a i organizacijama civilnog društva da poštuju ovu rezoluciju.

„Pozivaju se sve države članice, organizacije sistema UN-a, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne zainteresovane strane na obeležavanje Međunarodnog dana, uključujući posebne svečanosti i aktivnosti u znak sećanja i pošte žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti podizanja javne svesti“, navodi se u predloženim zaključcima rezolucije.

Šef Misije BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija potvrdio je da je usaglašen finalni predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Finalnom predlogu je, kako je naveo, prethodilo „više krugova inkluzivnih konsultacija“, a tekst rezolucije „Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995“ grupa zemalja poslala je predsedniku Generalne skupštine UN-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.