U trendu

Uhapšeni u Hrvatskoj zbog kriptoprevare teške 18,5 miliona evra

Tri osobe su uhapšene u Hrvatskoj zbog sumnje da su prevarili više stotina građana koji su investirali u kriptovalute i trgovali njima, a materijalna šteta se procenjuje na najmanje 18,5 miliona evra, saopštila je danas primorsko-goranska policija.

Na konferenciji za novinare u Rijeci rečeno je da su za prevaru osumnjičeni direktor, prokurista i zaposlena firme na riječkom području, u dobi od 30, 36 i 37 godina.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja su od 2018. do maja 2023. u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i bliske osobe, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveli i održavali u zabludi veći broj klijenata-investitora svoje firme.

Policija nije navela imena uhapšenih, ali su mediji ranije objavili da su juče uhapšeni vlasnici propale firme za trgovanje kriptovalutama „Bitlaki“ (BitLucky) Luka Burazer i Eugen Travalja.

Ulagači firme za trgovanje kriptovalutama „Bitlaki“ krajem avgusta su upozorili da je taj slučaj mesecima bez pomaka i ukazali da je reč o najvećoj kripto prevari na ovim prostorima.

Većina ulagača podnela je krivične prijave protiv vlasnika, jer se s njima nisu čuli od maja ove godine.

Njima se Burazer poslednji put javio imejlom 18. maja kada ih je obavestio da je „firmu doveo u stanje krize“.

Otad mu se izgubio svaki trag, a 30. jula je dao intervju Jutarnjem listu u kojem je odbacio optužbe, ali nije otkrio svoju lokaciju, preneli su hrvatski mediji.

Policija je na konferenciji za novinare navela da je dosad evidentirano više stotina oštećenih s područja Primorsko-goranske i drugih županija.

Materijalna šteta je procenjena na najmanje 18,5 miliona evra, a oštećeni su ulagali u kriptovalute od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada evra.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, po nalogu istražnog sudije u Rijeci, pretraženi su domovi i vozila osumnjičenih, oduzeti kompjuteri, različita informatička oprema, mobilni telefoni i razna dokumentacija.

Njihova firma nije bila registrovana za trgovanje kripotvalutama.

Istraga i dalje traje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar