U trendu

Ulica maršala Tita u Srebrenici postaje Ulica Republike Srpske

Skupštine Srebrenice je danas odlučila da će s Ulica maršala Tita nazivati Ulica Republike Srpske.

Za prelog promene naziva je glasalo 14 odbornika. Bošnjački klub odbornika je pre glasanja napustio sednicu jer nije usvojen njihov predlog da se ta tačka skine s dnevnog reda.

Pored promene naziva Ulice maršala Tita, za bošnjačke odbornike je sporno to što će Ulica Milivoja Mičića dobiti naziv po Goranu Zekiću, lokalnom lideru Srpske demokratske stranke (SDS), ubijenog 8. maja 1992. godine u srebreničkom naselju Vidikovac.

Spornse su im i promena naziva Trga Mihajla Bjelakovića u Trg Republike Srpske i Gradskog parka Srebrenice u Park majora Koste Todorovića.

Ulica Reufa Selmanagića Crnog trebalo bi da promeni naziv u Dubrovačka ulica.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsednik Republike Srpske Ćamil Duraković ranije su poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtevom da spreče najavljenu promenu naziva ulica.

U pismu su ocenili da je „prepuštanje na milost i nemilost sledbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića poruka preživelim žrtvama genocida da zauvek napuste Srebrenicu. Ostaće u istoriji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sledbenika i presuđenih ratnih zločinaca“.

U pismu su povodom promene naziva Ulice Reufa Selmanagića – Crnog podsetili na video-snimak iz 1995. godine na kojem se vidi kako tadašnji komandant Vojske RS i haški osuđenik Ratko Mladić zahteva da se ukloni ulična tabla sa imenom tog Srebreničanina, obaveštajca i borca odreda Vladimira Perića – Valtera u Sarajeviu i učesnika drugih borbi partizana 1941-45.

Skupština Srebrenice čija sa većina bili srpski odbornici, donela je 1996. godine odluku o promeni naziva ulica, između ostalih i ulice Reufa Selmanagića-Crnog.

Odlukom nove skupštinske većine u kojoj su bili i Bošnjaci, 2002. godine, vraćeni su stari nazivi ulica koji su danas ponovo promenjeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.