U trendu

UN: Kataklizmična situacija na Haitiju

Situacija na Haitiju je „kataklizmična“ sa 1.554 poginulih u prva tri meseca ove godine – upozorile su danas Ujedinjene nacije ukazujući da „porozne granice“ olakšavaju snabdevanje oružjem i municijom pobunjenika koji se, sve moćniji od policije, bore da svrgnu vlast.

Haiti koji je odavno u krizi zahvaćen je masovnim nasiljem, a više oružanih grupa se bori za svrgavanje vlasti premijera Ariela Anrija koji je u egzilu 11. marta prihvatio da podnese ostavku.

Budući Predsednički savet koji treba da preuzme vlast, obavezao se u sredu da će uspostaviti red i demokratiju.

visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirkje u izveštaju napisao da su korupcija, nekažnjivost i loša vladavina narušili vladavinu prava na Haiitju i doveli državne institucije na ivicu raspada.

Naveo je da se povećao se znatno povećao broj ubijenih i ranjenih u borbama, pljačkama i dugom nasilju od 2023. godine kada je registrovan 4.451 ubijen i 1.668 ranjenih. U prva tri meseca ove godine je 1.554 ubijenih i 826 ranjenih.

Paralelno s jačanjem nasilja bandi i slabljenjem policije, pojavile su se „brigade samoodbrane“ koje „dele pravdu“.

Najmanje 528 slučajeva linčovanja bilo je 2023, a 59 ove godine. Neka ubistva su bila spontana, a druga su ohrabrivali, podržavali ili olakšali policajci i pripadnici antivladine borbene koalicije G9 i njenih saveznika – piše u izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.