U trendu

UN osudio izraelski udar na vozilo hitne pomoći u Gazi

 UN su osudile izraelski napad na vozilo Hitne pomoći u Gazi u kojem je poginulo 15 ljudi.

Izraelska vojska potvrdila je da je izvršila taj napad navodeći da je „ciljala pripadnike palestinskog islamističkog Hamasa“ koji su koristili vozila hitne pomoći, što je Hamas demantovao. 

„Užasnut sam“, rekao je sinoć generalni sekretar UN Antonio Gutereš i u saopštenju istakao da su slike tela „rasutih po ulici ispred bolnice srceparajuće“.

Gutereš je u saopštenju ponovio zahtev za humanitarno primirje u Gazi, navodeći da su civili „pod opsadom, da im se ne dozvoljava pomoć, da se ubijaju i bombarduju se njihovi domovi, skoro mesec dana“, u izraelskoj odmazdi posle iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra.

On je rekao da međunarodno humanitarno pravo mora da se poštuje, uključujući zaštitu civila i civilne infrastrukture i ne korišćenje civila kao ljudski štit. Gutereš je takođe apelovao da se humanitarna pomoć ispručuje širom Gaze „u srazmeri koja odgovara toj dramatičnoj situaciji“.

Crveni polumesec je naveo da je u konvoju bilo pet kola hitne pomoći, među kojima i jedna ministarstva zdravlja Hamasa i jedna Crvenog krsta. Prema tom saopštenju, udar se dogodio nekoliko metra od bolnice al Šifa, najveće u Gazi.

Ta humanitarna organizacija je dodala da su ostala kola hitne pomoći gađana na oko kilometar od bolnice i da ima ranjenih.

Izraelska avijacija je „pogodila kola hitne pomoći za koja su utvrdili da ih koristi teroristička ćelija Hamasa blizu njihovog položaja u borbenoj zoni“, navela je vojska u saopštenju.

Hamas je preko Telegrama demantovao da su se njihovi borci nalazili u tim kolima, navodeći da se radi „o novim lažima koje se dodaju stalnim neistinama korišćenim da se opravdaju ti zločini“.

Prema Hamasovom ministrastvu zdravlja, u udaru je poginulo 15 ljudi a 60 je ranjeno.

Portparol ministarstva zdravlja je rekao da su ta kola hitne pomoći bila deo konvoja koji je prevozio više ranjenih u bolnicu u Egiptu.

Crveni polumesec je dodao da je jedan lekar lakše povređen šrapnelima iz projektila i podsetio da „namerno ciljanje medicinskih timova predstavlja teško kršenje Ženevske konvencije“.

Posle tog udara, koji se dogodio ispred bolnice al Šifa gde su se sklonile hiljade raseljenih osoba, dopisnik Frans presa video je više tela i više ranjenih pored oštećenih kola Hitne pomoći.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar