Vašington zabrinut zbog usvajanja spornog zakona o stranom uticaju u Gruziji

Bela kuća je danas saopštila da je duboko zabrinuta zbog usvajanja kontroverznog zakona o „stranom uticaju“ u Gruziji, upozoravajući da bi SAD mogle da preispitaju svoje odnose sa tom zemljom.

„Očekujemo da će predsednica (gruzijska) staviti veto“ rekla je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Ona je dodala da nije jasno da li će gruzijski Parlment pokušati da progura zakon i pored mogućeg veta i da će videti šta će Parlament uraditi ukazujući da će taj zakon primorati SAD da „dubinski preispitaju svoje odnose sa Gruzijom“.

Uprkos protestima parlament Gruzije odobrio je danas u trećem i poslednjem čitanju kontroverzni zakon o „stranim agentima“, koga brojni vide kao pretnju naporima zemlje u približavanju EU. Kritičari su ranije rekli da bi se zakon mogao koristiti za pretnju građanskim slobodama.

Zakon je usvojen sa 84 glasa za i 30 protiv. Sličan zakon na snazi je i u Rusiji.

Već nedeljama desetine hiljada Gruzijaca protestuje zbog tog zakona kog je zagovarala vodeća stranka „Gruzijski san.“ Demonstracije su više puta nasilno gušene vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima. Demonstranti su zabrinuti da bi vlada mogla da koristi zakon da suzbije svako protivljenje.

Predloženi zakon osudile su SAD, Evropska unija i drugi zbog sličnosti sa ruskim zakonom koji ruski predsednik Vladimir Putin koristi da utiša neslaganje sa zvaničnom politkom i uguši nezavisne institucije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.