U trendu

Vicepremijer Italije: Makron izjavom o slanju vojske u Ukrajinu doveo Evropu ‘u opasnost’

Zamenik premijerke Italije Mateo Salvini (Matteo) je danas ocenio da je predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doveo Evropu „u opasnost“ time što je nedavno rekao da ne isključuje mogućnost slanja kopnenih snaga u Ukrajinu.

Izjava Makrona u februaru da bi zapadne snage mogle da budu poslate u Ukrajinu „izuzetno je opasna, preterana i neuravnotežena“ – rekao je Salvini u Rimu, na sastanku lidera nacionalističkih i ekstremno desničarskih stranaka Evrope kojeg je organizovala njihova grupa u Evropskom parlamentu „Identitet i Demokratija“.

„Mislim da predsednik Makron s onim što je rekao predstavlja opasnost za naše zemlje i naš kontinent“ – rekao je Salvini čija je stranka krajnje desnice „Liga“ deo vladine koalicije premijerke Đorđe Meloni (Giorgia).

„Ne želimo da našoj deci ostavimo kontinent spreman za ulazak u Treći svetski rat“ – dodao je Salvini i nastavio: „Problem nisu mame i tate, već ratni huškači poput Makrona koji govore o ratu kao da već nema dovoljno problema“.

Na tom sastanku su bili Andre Ventura, lider antisistemske populističke portugalske partije Šega (Chega) koja je zabeležila dobar rezultat na izborima početkom marta, Harald Vilimski (Vilimsky) iz Austrijske Slobodarske partije i bivši kandidat na stranačkim izborima Republikanske stranke u SAD Vivek Ramasvami (Ramaswamy).

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) nije bila na sastanku, ali je poslala video poruku.

Salvini koji je više puta izražavao divljenje prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, nedavno je rekao o ishodu predsedničkih izbora u Rusiji da „kada glasa narod, uvek je u pravu“.

Reči Emanuela Makrona, koji je 26. februara potvrdio da ne treba isključiti buduće slanje vojnika država zapada u Ukrajinu, posebno su razgnevile Nemačku i uznemirile druge evropske saveznike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar