U trendu

Zaharova: Američka pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalnu krizu

Američka pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, koju je danas odobrio donji dom Kongresa, će pogoršati globalnu krizu, ocenila je portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

„Dodela američke vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalne krize. Vojna pomoć ukrajinskom režimu je direktna podrška terorističkim aktivnostima“, napisala je Zaharova na društvenoj mreži Telegram.

Prema njenim rečima, američka pomoć Tajvanu predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja Kine, a Izraelu, direktan put ka neviđenom pogoršanju situacije u regionu.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je danas veliki plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i moguću zabranu društvene mreže TikTok.

Odluka o pomoći vrednoj 95 milijardi dolara, trebalo bi sledeće da bude usvojena u Senatu, gornjem domu Kongresa.

Oko 61 milijarda dolara je namenjeno Ukrajini, a taj novac već mesecima očekuje i traži ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Plan predviđa i 13 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, istorijskom savezniku SAD, u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Planirano je i više od devet milijardi dolara za hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu u Gazi i drugim ranjivim populacijama širom sveta, navodi se u rezimeu teksta.

Tu pomoć su pozdravili pored Zelenskog, izraelski premijer Benjamin Netanju, NATO i Evropska unija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.