U trendu

Zaustavljen saobraćaj ispred Skupštine Srbije uoči početka protesta 'Srbija protiv nasilja'

U centru Beograda, ispred zgrade Doma Narodne skupštine, zaustavljen je saobraćaj oko 19 časova, uoči početka 11. protesta „Srbija protiv nasilja“.

Na protest je stigla i grupa studenata, sa transparentom „Studenti protiv nasilja“, a građani i dalje stižu na plato.

Pripadnici Saobraćajne policije obustavili su saobraćaj motornih vozila na raskrsnici Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, kao i na suprotnoj strani kod spomenika Nikoli Pašiću, javlja reporter agencije Beta.

Protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je ubijeno 19 osoba, uglavnom dece i mladih ljudi.

Današnji protest, kako su najavili tehnički organizatori, biće posvećen pravosuđu, a za razliku od prethodnih, ispred Skupštine neće biti govora, već će oni biti održani ispred Palate pravde.

Posle okupljanja ispred parlamenta, građani će krenuti ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom, pored zgrade Vlade Srbije, a zatim Savskom ulicom do Palate pravde, a potom blokirati autoput kroz Beograd na obližnjoj Mostarskoj petlji.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović, iz pokreta Ne davimo Beograd, najavio je u sredu da će, uz Beograd, ove nedelje protesti biti u još 30 gradova u Srbiji, svi zbog stanja pravosuđu.

Među zahtevima protesta koje tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i uprave Radio-Televizije Srbije.

Na protest pozivaju i tehnički ga organizuju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar