U trendu

Zrenjaninska opozicija: Sprečiti kršenje zakona i pritisak na birače

Na prvom sastanku Radne grupe za kontrolu izbora opozicionih stranaka i organizacija iz Zrenjanina za tehničkog koordinatora je izabran Miodrag Bogunović kao nestranačka ličnost, a za zamenika Mirjana Grujić iz Novog DSS-a.

Kako je saopšteno, na tom sastanku je analizirana popunjenost članovima i zamenicima proširenog sastava biračkog odbora na prethodnim parlamentarnim izborima, i postignut je dogovor da sve svoje kapacitete prvo upotrebe na popunjavanju biračkih mesta u naseljenim mestima.

Takva odluka je doneta jer se, kako su naveli, pokazalo da nijedan predstavnik opozicije prošle godine nije potpisao zapisnike po zatvaranju biračkih mesta u Ečki, Lazarevu-Zlatici, Lukićevu i Tarašu.

Dogovoreno je i da se formira pravni tim, čiji će zadatak biti da se evidentiraju sve pojave koje se tiču kršenja članova Krivičnog zakonika. To su onemogućavanje prava glasanja, primene sile ili pretnje drugom licu da glasa za određenog kandidata, davanja i primanja mita, glasanja umesto drugog lica pod njegovima imenom, kao i ostale nepravilnosti u vezi sa pritiskom na birače za vreme glasanja.

Kako je rečeno, članovi opozicionih stranaka, koju budu imenovani u stalni i prošireni sastav biračkog odbora, posebnu pažnju će obratiti na glasanje van biračkog mesta, koje se svake godine povećava bez obrazloženog razloga, i gde je na prošlim izborima evidentirano čak 699 građana koji su iskoristili ovo pravo, dok je taj broj ranijih godina bio duplo manji.

Radna grupa je još jednom je pozvala građane da im se pridruže u praćenju svake faze izbornog procesa i prijave se za kontrolore na adresu tehničke opozicije Zrenjanina: tozrenjanin@gmail.com.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar