U trendu

Zvaničnik SAD: Primedbe u vezi sa izbornim neregularnostima u Srbiji rešavati pravnim putem

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan (James O’Brien) izjavio je danas da primedbe u vezi sa izbornim neregularnostima u Srbiji treba da budu rešavane pravnim putem i da srpske vlasti treba da primene preporuke OEBS radi unapređenja izbornog procesa.

U telefonskom razgovoru sa novinarima, O’Brajan je rekao da srpska opozicija ima pravo na miran protest, ali da SAD „žele da konkretne primedbe budu rešavane u pravnim procesima“.

O’Brajan je kazao da je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pružila jasne indikacije kako bi mogao da bude poboljšan izborni proces u Srbiji i dodao da SAD očekuju od vlasti da ih

On je prokomentarisao rezultate decembarskih izbora u Srbiji, rekavši da su „stranke koje ne nude ništa osim nacionalizma pretrpele težak poraz“ i da je vidljiv rast podrške proevropskoj opoziciji u odnosu na prethodni izborni ciklus.

Naveo je da postoji „prilično jasna“ vladajuća većina koja može da isporuči rezultate koji su potrebni građanima Srbije, ali i da obezbedi regionalnu stabilnost.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, O’Brajan je rekao da su nedopustivi i da ne smeju da se ponove nasilni događaji poput napada naoružane grupe Srba na kosovsku policiju u selu Banjska, septembra prošle godine.

On je ponovio stav da SAD „snažno podržavaju“ dijalog pod okriljem EU i da pozivaju obe strane da ispune preuzete obaveze.

„Veoma je važno da obe strane izbegavaju provokativne poteze“, naveo je O’Brajan, pomoćnik Entonija Blinkena.

Ocenio je da postoji dobra saradnja kosovske policije sa misijama KFOR i Euleks i dodao da je dobra komunikacija i koordinacija sa Beogradom takođe omogućila smirivanje situacije na severu Kosova.

Za Bosnu i Hercegovinu je rekao da je „važno da bude stabilna i da dobro funkcioniše“, dok je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kritikovao zbog nastojanja da „nacionalističkim cirkusom“ skrene pažnju sa važnih pitanja u zemlji kojima vlada treba da se bavi.

O’Brajan je kazao i da je Dodikovo pominjanje otcepljenja Republike Srpske „besmisleno i protivustavno“ i suprotno Dejtonskom sporazumu.

„BiH naročito pati od odliva mozgova, gotovo polovina stanovništva ne živi u zemlji. To je kriza, time političari treba da se bave, a ne da umesto toga nude cirkus“, naveo je zvaničnik Stejt departmenta.

Američki zvaničnik je pozdravio pojačano interesovanje Evropske unije za Zapadni Balkan, za koji je reka da treba da bude „evropski, stabilan i bezbedan“.

„Potrebna je ekonomska integracija, veoma smo ohrabreni stavom Evropske unije prema Zapadnom Balkanu. To nije samo priprema za ekonomsku uniju, nego i za političke odluke“, naveo je.

O’Brajan je ukazao da su za zemlje Zapadnog Balkana „ključna tačka“ reforme koje će uvesti slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

„Sloboda kretanja otvara svaku od tih zemalja, to je fundamentalna promena u njihovom odnosu sa susedima i Evropom, ali za to su neophodne reforme“, dodao je.

O’Brajan je rekao i da Zapad „mora da se potrudi“ da Ukrajina dobije rat protiv Rusije i da mora da pomogne Kijevu.

On je kritikovao mađarskog premijera Viktora Orbana što stopira pomoć Evropske unije Ukrajini, rekavši da su SAD razočarane zbog takvog stava jedne članice EU i NATO-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar