U trendu

Anđelina prodala Bredov poklon po rekordnoj ceni (foto)

Pejzaž iz Maroka Vinstona Čerčila koji je bio u posedu Anđeline Džoli, prodat je na aukciji za više od 11,5 miliona dolara, što je nova rekordna cena za sliku britanskog premijera iz vremena Drugog svetskog rata.

Slika „Toranj džamije Kutubija“ prodata je u londonskoj aukcijskoj kući Kristi za 8.285.000 funti ili 11.590.715 dolara, iako je njena vrednost pre aukcije procenjena na 1,5 do 2,5 miliona funti.

Prethodna rekordna cena za jedno Čerčilovo delo bila je nešto manje od 1,8 miliona funti.

Slika džamije u Marakešu iz 12. veka u suton, sa Atlaskim planinama u pozadini, delo je koje oslikava i političku i holivudsku istoriju, prenosi AP.

Jedina slika koju je Čerčil završio za vreme Drugog svetskog rata nastala je posle konferencije u Kazablanki 23. januara 1943, na kojoj je sa tadašnjim američkim predsednikom Frenklinom D. Ruzveltom planirao poraz nacističke Nemačke.

Dvojica lidera su nakon konferencije posetila Marakeš, a Čerčil je sliku poklonio Ruzveltu kao uspomenu na to putovanje.

Ruzveltov sin je nakon njegove smrti 1945. prodao sliku, a ona je promenila nekoliko vlasnika pre nego što su je 2011. kupili Anđelina Džoli i Bred Pit.

Par se rastao 2016. godine, a razvod je završen 2019. godine.

Slika je prodata iz porodične kolekcije Džoli, a kupac još nije poznat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.