Antonio Banderas

Ovaj glumac rođen je 10. avgusta 1960. godine u Malagi, u Španiji. Njegova prva strast bio je fudbal. Sanjao je o tome da postane profesionalni fudbaler, ali posle peha, kada je slomio nogu, potpuno se okrenuo glumi. Već sa 14 godina glumio je u maloj privatnoj pozorišnoj kući u Malagi. Pohađao je i školu dramskih umetnosti u Malagi. Sa 19 godina preselio se u Madrid i postao glumac Španskog nacionalnog pozorišta.

Godine 1982. započeo je seriju važnih uloga u španskim filmovima. Bio je omiljeni glumac španskog režisera Pedra Almodovara. Ženska američka populacija, među kojom je naročito popularan, uočila ga je u američkim verzijama filmova istoimenog režisera.

Njegov američki debi bio je film „The Mambo Kings“, snimljen 1992. godine. U ovo vreme on nije znao engleski jezik, pa su mu tekstovi za dijaloge prenošeni bežičnim slušalicama. U Americi je često poređen sa Rudolfom Valentinom, zbog atraktivnog fizičkog izgleda i tvrdog akcenta.

U Holivudu je postao jedan od najpopularnijih glumaca. Imao je uloge u veoma poznatim filmovima: „Intervju sa vampirom“, „Filadelfija“, „Maska Zoroa“, „Evita“, „Trinaesti ratnik“… Partneri u filmovima bila su mu veoma zvučna imena poput Madone, Toma Henksa, Breda Pita, Toma Kruza, Entoni Hopkinsa… Filmom „Crazy in Alabama“, Banderas se oprobao i u režiserskom poslu.

Šokirao je javnost time što je odbio simpatije Madone i po tome će verovatno ostati jedinstven.

Njegova prva žena bila je Ana Leza, koja je sa njim glumila u filmu „Filadelfija“. Razveli su se posle osam godina braka. Drugi put se venčao sa Melani Grifit i sa njom je još uvek u braku. Imaju ćerku sa podužim imenom i dva prezimena – Stelu del Karmen Banderas Grifit.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.