U trendu

Bekam na meti kritika: Opet ljubi ćerkicu u usta (foto)

Iako ga stalno kritikuju, Dejvid Bekam nastavlja po starom. Ova fotografija kruži mrežama i ljudi jako burno reaguju.

Dejvid Bekam (44) je nedavno viđen sa ćerkom Harper na jednoj fudbalskoj utakmici, a svu pažnju privukla je činjenica da je na tribinama svoju ćerkicu ljubio u usta, zbog čega se i ranije našao pod paljbom javnosti.

Fotografije pogledajte OVDE.

„Fuj, izgledaju kao bračni par“, samo je jedan od komentara većeg dela javnosti koji smatra da je takvo ponašanje neprimereno i rezervisano za parove, a ne roditelje i decu. I njegova supruga Viktorija to često radi sa sedmogodišnjom Harper, ali fotografije poljubaca malene s tatom izazivaju posebnu pažnju.

Najnovije fotografije dodatno su izazvale lavinu komentara zbog činjenice da će Harper uskoro imati 8 godina pa je jednostavno previše odrasla za tako nešto.

Dejvid se nije previše obazirao na takve komentare, kao ni njegova supruga Viktoria, već su nastavili da se ponašaju po svome.

Da li ovakvim poljupcima zaista štetimo razvoju deteta? Evo šta na to kaže jedan psiholog.

– Postoje kulture u kojima je poljubac u usta između deteta i roditelja prihvatljiv i nema negativno značenje. Takva je, između ostalih, američka kultura. Ovaj trend koji dolazi sa zapada posebno prihvataju javne ličnosti. Prihvatanje ovog trenda od strane „slavnih“ u našem podneblju, motivisano je, moglo bi se reći, pre svega željom da se naglasi simbioza između roditelja i deteta i javnosti pruži nedvosmislen dokaz ljubavi koji postoji između slavnog roditelja i njegovog deteta – kaže za “Ženu” psiholog Tatjana Daničić.

Međutim, iako će neki reći da je takav poljubac bezopasan i naivan, postoje dobri razlozi da se ipak suzdržite od njega i dete cmoknete u obraz.

– Poljubac u usta između roditelja i deteta može biti višestruko štetan po dete. Pre svih, to su zdravstveni i higijenski razlozi. Odrasli mogu detetu na ovaj način da prenesu razne infekcije i da ozbiljno ugroze detetovo zdravlje. Jednako, ili još važnije, jesu psihološke posledice po detetov razvoj. Dete može da stvori lošu predstavu o sebi i drugim ljudima, i da, kao kada mu ugradite lošu mapu, ne bude u mogućnosti da se, u domenu seksualnosti, snalazi na odgovarajući način, tokom života – dodaje ona.

Kako dalje objašnjava dr Tatjana Daničić, razvoj seksualnosti podrazumeva i prolaženje kroz određene faze psihoseksualnog razvoja koje karakteriše i odreženo ponašanje. Tako, u uzrastu između treće i pete godine, dete se nalazi u fazi razvoja koja u osnovi ima želju za posedovanjem roditelja suprotnog pola, pa se seksualna želja usmerava prema roditelju suprotnog pola u želji deteta da u toj porodičnoj dinamici istisne roditelja istog pola i preuzme primat. Ta faza razvoja razrešava se tako što se dete identifikuje sa roditeljem istog pola, i prihvata ponašanja karakteristična za prirodni rod kome pripada. Problem može da nastane kada roditelji međusobno imaju loš odnos.

– U slučajevima kada roditelji zbog međusobnog lošeg odnosa, ili zbog ličnih teškoća u prihvatanju sopstvene seksualnosti, ne dozvole detetu da razreši odnos na odgovarajuću način, dete ostaje zarobljeno i razvija čitav niz psiholoških manevara koji ga štite od napetosti. Recimo, kada roditelji imaju problem u domenu seksualnosti ili imaju otpor prema partneru, može se desiti da svesno ili nesvesno erotizuju odnos između sebe i deteta. Poljubac između roditelja i deteta dete može da seksualizuje i da kasnije, umesto da bude okrenuto pronalaženju odgovarajućeg partnera, svoju seksualnost nastavi da usmerava ka roditelju. Dete sa ovakvim iskustvom može da ostane „zaglavljeno“ u jednoj razvojnoj fazi i da tokom života ima ozbiljne teškoće u ostvarivanju zrele seksualnosti – upozorava Tatjana.

Da li onda ljubiti dete u usta? Konačan odgovor bio bi – ne.

– Obaveza roditelja jeste da ukažu detetu na važnost poljupca. Poljubac je akt kojim pokazujemo da nekoga volimo, da smo spremni da ga primimo jako blizu sebe. Takođe, važno je da se naglasi da ne ljubimo svakoga u usta. Dete to treba da nauči. U usta ljubimo svoje seksualne partnere i takav poljubac je izvor velikog zadovoljstva. Ostale ljude, u zavisnosti od stepena bliskosti, ljubimo u obraz, glavu, čelo, ruku. U tom smislu, važno je da dete od roditelja nauči da postoje različite vrste poljubaca, kakvo je njihovo značenje i kada se primenjuju – zaključuje na kraju Tatjana Daničić.

(Blic Žena)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.