U trendu

Beogradska filharmonija: Grad i država zaboravili na nas i sve što predstavljamo punih 100 godina

 Muzičari Beogradske filharmonije ukazali su na brojne probleme sa kojima se suočava taj orkestar u sezoni u kojoj obeležava 100 godina postojanja, uz ocenu da su grad Beograd i država Srbija „zaboravili na njih i sve ono što pretstavljaju u društvu 100 punih godina“.

Muzičari su pred sinoćnji koncert u Kolarčevoj zadužbini pročitali pismo, koje je preneo portal N1, u kome su se zahvalili publici, navodeći da žive za aplauz, ali da „na žalost ne žive od aplauza“.

„Zato ćemo zahtevati da država podigne plate muzičarima Beogradske filharmonije, da podigne budžet neophodan za ostvarivanje naših daljih ciljeva i da podigne novu zgradu koja će ime Beogradske filharmonije i imena njenih muzičara činiti institucijom življom i prisutnijom u narednih 100 godina“, navodi se u pismu.

Dodali su da je Beogradska filharmonija, više od dve godine od smrti direktora tog orkestra Ivana Tasovca, još uvek u v.d. statusu, a da svoj stogodišnji jubilej slave sa „najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu“, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncernte uniforme već 10 godina i bez čvrstih uverenja da će biti izgrađena dvorana Filharmonije.

„San o novoj dvorani Filharmonije našeg velegrada sve više bledi, dok publika u Skoplju, Podgorici, Tirani na javi uživa u gledalištima kakva dolikuju glavnim gradovima. O svemu navedenom krajem oktobra meseca prošle godine štrajkom upozorenja smo upozorili Upravni odbor Beogradske filharmonije“, piše u pismu.

Ulagati u kulturu i umetnost, kako su ocenili, jedina je sigurno ispravna investicija za „vjek i vjekova“, jer je plod takvih investicija zdravo društvo koje stoji na „jakim stubovima humanosti“, a da su sve drugo „iskušenja egzistencijalnog koje osim umetnosti nikada i ništa nije pobedilo“.

„Na kraju, ako želite da nam pružite podršku, pozivamo vas da sa nekoliko reči Ministarstvu kulture napišete šta za vas znači Beogradska filharmonija i da na svoj način apelujete da naši zahtevi budu čuti i uvaženi“, navodi se u pismu muzičara Beogradske filharmonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar